Κυρώσεις κατά της πολιτικής ηγεσίας της Λευκορωσίας προτίθεται να επιβάλει σήμερα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η λίστα των προσώπων, για τα οποία θα απαγορευτεί η έκδοση βίζας και των οποίων θα «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ε.Ε., περιλαμβάνει κάπου 160 ονόματα, ανάμεσα στα οποία -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- βρίσκονται οι δύο γιοι του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο Βίκτορ ενδεχομένως να χαρακτηριστεί persona non grata, ενώ θα απαγορευτεί επίσης η είσοδος του Ντιμίτρι Λουκασένκο στην Ε.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη λίστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνονται τα ονόματα του υπουργού Άμυνας, του γραμματέα του συμβουλίου Ασφαλείας, του αρχηγού των Μυστικών Υπηρεσιών, του γενικού εισαγγελέα, τους επικεφαλής των τοπικών και περιφερειακών εκλογικών επιτροπών και 10 δημοσιογράφων, που αναφέρονται ως «προπαγανδιστές του Λουκασένκο».

Η Ε.Ε. αντιδρά με αυτό τον τρόπο στο καθεστώς βίας και νοθείας, που εγκαλείται ο ηγέτης της Λευκορωσίας ότι έχει επιβάλει στη χώρα του, στις σοβαρές καταγγελίες για αθρόες συλλήψεις, φυλακίσεις των πολιτικών του αντιπάλων και βασανισμούς. Ανάλογες κυρώσεις είχε επιβάλει η Ε.Ε. στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας και το 2006, αλλά ανεστάλησαν το 2008.

Σήμερα αναμένεται ότι η Σουηδία και η Πολωνία θα ζητήσουν την επιβολή πρόσθετων – οικονομικών – κυρώσεων, θα προτείνουν δηλαδή (όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες) να μνημονεύεται η προοπτική «επιβολής μέτρων που θα αφορούν την οικονομική συνεργασία», μολονότι οι ενστάσεις που διατυπώνονται αφορούν στο ενδεχόμενο μιας «υπερ-αντίδρασης» με παρενέργειες στη λειτουργία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και στην καθημερινή ζωή των πολιτών της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, μολονότι η απόφαση επί της ουσίας είχε ληφθεί στις αρχές Ιανουαρίου, στο επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσώπων, δόθηκε μια διορία στην κυβέρνηση του Μινσκ, προκειμένου να προλάβει την εφαρμογή των μέτρων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι την προηγούμενη φορά οι κυρώσεις σχεδόν δεν εφαρμόστηκα, καθώς τα ονόματα των Λευκορώσων στα διαβατήριά τους ήταν γραμμένα με κυριλλική αλφάβητο, ενώ στη λατινική τους γραφή ήταν τροποποιημένα σε σχέση με αυτά που βρίσκονταν στις λίστες της Ε.Ε..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης