Αντίδραση ΗΠΑ για τη βία των ανταρτών στη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 23:35
Αντίδραση ΗΠΑ για τη βία των ανταρτών στη Συρία
Αποτροπιασμό προκάλεσε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου την Τρίτη και δείχνει έναν αντάρτη να σφαγιάζει έναν στρατιώτη του καθεστώτος Άσαντ. 

«Νιώσαμε αποτροπιασμό από αυτό το βίντεο και έχουμε τονίσει σαφώς πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύρραξη οφείλουν να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αντέδρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Πάτρικ Βεντρέλ.

Οι ΗΠΑ «έθιξαν αυτή τη φρικώδη πράξη στην ηγεσία του ανωτάτου στρατιωτικού συμβουλίου» των συριακών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, που ηγείται του ανταρτικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Βεντρέλ, οι αντάρτες απάντησαν πως «αυτού του είδους οι πράξεις δεν αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειονότητα της ένοπλης αντιπολίτευσης».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επεσήμανε επίσης πως ο ένοχος αντάρτης «απομακρύνθηκε» από την στρατιωτική του μονάδα για την πράξη αυτή, αλλά και για άλλες ανάρμοστες δραστηριότητες που επιβεβαιωμένα είχε διαπράξει στο παρελθόν.

Ένα βίντεο, που παρουσίαζε έναν αντάρτη να ξεκοιλιάζει και να προσποιείται ότι τρώει τα όργανα ενός στρατιώτη, προκάλεσε σήμερα κύματα αντιδράσεων, με τον άνδρα που ενοχοποιείται να υποστηρίζει πως η πράξη του αποτελούσε εκδίκηση στις ωμότητες που είχε ανακαλύψει ότι είχε διαπράξει ο σκοτωμένος στρατιώτης.

Όπως δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό Time ο αντάρτης, που υποστήριξε πως ονομάζεται Χάλιντ αλ Χάμαντ, έπραξε όσα έπραξε όταν ανακάλυψε στο κινητό τηλέφωνο του νεκρού στρατιώτη βίντεο που τον εμφάνιζαν να «ταπεινώνει» μία γυμνή γυναίκα και τις δύο κόρες της.

Διαβάστε επίσης Συρία: Βίντεο που σοκάρει τη διεθνή κοινότητα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 12:32

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 23:41