Η κυβέρνηση της Μαδρίτης προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει το νόμο για τη Μετάβαση προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που ψηφίσθηκε τα ξημερώματα από το τοπικό Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας να συντάξει κατεπειγόντως την προσφυγή της κυβέρνησής του στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση του νόμου για τη μετάβαση της βορειοανατολικής επαρχίας της Ισπανίας προς την ανεξαρτησία, που ψήφισε το Καταλανικό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις 71 ψήφους της κυβερνητικής συμμαχίας «Μαζί για το Ναι» (Junts pel Si) και των εθνικιστών αντικαπιταλιστών της CUP, έναντι 10 ψήφων της Catalunya Sí Que Es Pot (όπου μετέχουν οι Podemos) και την αποχή του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), των Σοσιαλιστών (PSC) και των Ciudadanos, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τον νόμο περί Μετάβασης προς την ανεξαρτησία. Η βασική ρήτρα του νόμου — ο οποίος αποτελεί ένα προανάκρουσμα του Συντάγματος της ανεξαρτησίας — προβλέπει ωστόσο πως θα τεθεί εν ισχύ μόνο εάν επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Σήμερα και το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την προσφυγή κατά του νόμου για τη μετάβαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Δεν πρόκειται να είναι η μοναδική προσφυγή που θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, καθώς στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασής του περιλαμβανόταν και η θετική γνωμοδότησή του για την προσφυγή κατά του νόμου για τη σύσταση αυτόνομης εφοριακής αρχής της Καταλωνίας και του φορολογικού κώδικα που ενέκρινε η τοπική κυβέρνηση.

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έπειτα από την σχετική προσφυγή της Μαδρίτης, κηρύσσει άκυρη την ψήφιση του νόμου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας. Το Δικαστήριο προειδοποίησε τους 948 δημάρχους της Καταλωνίας και άλλους 62 αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης να μην προβούν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ έχει δώσει διορία 48 ωρών στους δημάρχους της επικράτειας της Καταλωνίας να επιβεβαιώσουν εάν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σε δημοτικούς χώρους.

Μεγάλος αριθμός δήμων (πάνω από 400 σύμφωνα με δημοσιεύσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) συναινούν, χωρίς να το έχουν επιβεβαιώσει επισήμως. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η μείζων περιοχή της Βαρκελώνης, δεδομένης της μετριοπαθούς στάσης που έχει επιδείξει στις διεργασίες για την μεθόδευση του δημοψηφίσματος, η δημοφιλής δήμαρχος της καταλανικής μητρόπολης Άντα Κολάου.

Πάντως, πηγές της τοπικής κυβέρνησης δηλώνουν πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα διεξαχθεί «ακόμη και σε τηλεφωνικά κέντρα για το κοινό», εάν κάποιοι δήμαρχοι δεν το επιτρέψουν. Χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας δηλώνει πως: «το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί ακόμη κι εάν εξαπολύσουν εναντίον μας ένα «τσουνάμι» από μηνύσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης