«Αντιμέτωπη με φτωχοποίηση η Τουρκία - Έτοιμος για παραχωρήσεις σε Τραμπ ο Ερντογάν»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Μαΐου 2020, 15:46
«Αντιμέτωπη με φτωχοποίηση η Τουρκία - Έτοιμος για παραχωρήσεις σε Τραμπ ο Ερντογάν»

Ως δυσοίωνο περιέγραψε το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού ο Τούρκος οικονομικός αναλυτής Μουσταφά Σονμέζ, ενώ σημείωσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιζητά εναγωνίως συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «ακόμα και με το ενδεχόμενο πολιτικών παραχωρήσεων».

«Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ υψηλή ανεργία, απότομη ύφεση, μείωση εισοδημάτων, φτωχοποίηση και κοινωνικές αναταραχές» προέβλεψε συγκεκριμένα ο Μουσταφά Σονμέζ μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση 50 με 60% της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» επισήμανε ο κ. Σονμέζ.

Όπως διευκρίνισε, 1,5 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τους ηλικιακούς περιορισμούς κι άλλο 1,5 εκατ. από τα καταστήματα που έκλεισαν από το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών και ήδη υπήρχαν 4,5 εκατ. άνεργοι. Το ποσοστό ανεργίας στη γείτονα χώρα αγγίζει το 30%.

«Η τουρκική λίρα υποτιμάται συνέχεια, έχει φτάσει το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου. Τους επόμενους 12 μήνες πρέπει να αποπληρωθεί χρέος 170 δισ. δολαρίων και φεύγουν επενδυτές» σημείωσε.

Ο οικονομολόγος ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν είναι εύκολη περίπτωση για την τουρκική κυβέρνηση. «Σε περίπτωση χρηματοδότησης το ΔΝΤ απαιτεί στενή παρακολούθηση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν θέλει να μπει σε μια τέτοια σχέση με το Ταμείο».

«Ο Ερντογάν προσπαθεί, δεν χάνει τις ελπίδες του, ψάχνει τρόπο με ιδιωτικές συνομιλίες με τον Τραμπ ακόμα και με ενδεχόμενο πολιτικών παραχωρήσεων» ανέφερε.

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Μαΐου 2020, 15:59