Έκτη εβδομάδα της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Μοσούλης και οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις ξεπερνούν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο στο δρόμο προς το τελευταίο μεγάλο οχυρό της τρομοκρατικής ομάδος, του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Πριν λίγες ώρες οι Αμερικανοί έστειλαν Drones στο ξάγαντο του οχυρού του Isis, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να πάρουν μια πρώτη εικόνα από την παλαιά πόλη, εκεί όπου σε λίγες μέρες θα… γραφτεί η ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλοι οι τζιχαντιστές αντιστέκονται με νύχια και με δόντια, έχοντας παγιδέψει κάθε γωνιά της παλαιάς πόλης με εκρηκτικά, προκειμένου να αποφύγουν το… μοιραίο στην τελική αναμέτρηση, κάτι όμως που φανταζει απίθανο, από τη στιγμή που το τελευταίο κάστρο τους, είναι πλέον περικυκλωμένο από τις δυνάμεις της Διεθνούς Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο Haider Fadhil, ιρακινοί στρατιώτες κατέλαβαν χθες τα λεγόμενα «Green Apartments» δηλαδή τις γειτονιές, Qahira και Amn και τώρα μάχονται στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Zohour.

Ώρες νωρίτερα, οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να απομονώσουν τη Μοσούλη από τη Raqqa, το «σπίτι» της EI στη Συρία, με την ανάκτηση του ελέγχου μιας κύριας οδικής αρτηρίας, που βρίσκεται δυτικά της Ταλ Αφάρ πόλη, βορειοδυτικά της Μοσούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή κατέστη εφικτή, μετά από συνεργασία των ιρακινών ειδικών δυνάμεων με σιίτες πολιτοφύλακες, που μετέχουν στις λαϊκές δυνάμεις κινητοποίησης και κατέφθασαν από το νότο, με τους κούρδους μαχητές πεσμεργκά, να επιτίθενται στους αγωνιστές της Daech (Ισλαμικό Χαλιφάτο) από τα βόρεια.

Τζιχαντιστές, ωστόσο εξακολουθούν να ελέγχουν ένα μικρό κομμάτι της περιοχής μεταξύ Αλ-Αφάρ και Μοσούλης.

«Είναι θέμα χρόνου να πάρουμε και αυτές τις περιοχές. Δεν μπορεί πλέον κανείς τους, να τρέξει μακριά αφού πια δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής. Οι τζιχαντιστές έχουν δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να πεθάνουν», δήλωσε ένας από τους διοικητές των δυνάμεων κατά της τρομοκρατίας, ο Maan Al-Saadi, σε ειδικό απεσταλμένο αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου.

Οι τζιχαντιστές «είναι περικυκλωμένοι», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος του συνασπισμού. «Δεν μπορούν πλέον να ανεφοδιαστούν από την ανατολή αλλά ούτε και από τη δύση, ούτε να λάβουν ενισχύσεις» υπογράμμισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Παρά την αισιοδοξία αυτή του συνταγματάρχη Ντόριαν, δεν είναι μυστικό ότι ο αγώνας για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, συνεχίζει να είναι «εξαιρετικά δύσκολος» σύμφωνα και με τις αμερικανικές εκτιμήσεις.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί από την άλλη κάλεσε την Παρασκευή, την ιρακινή κυβέρνηση να πιέσει ακόμη περισσότερο και ευχήθηκε ο στρατός του Ιράκ “να αντέξει λίγο ακόμα” προκειμένου “να λήξει άμεσα” όπως είπε, η εκστρατεία εναντίον των τρομοκρατών που έχουν «τα χέρια τους βουτηγμένα στο αίμα».

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα πράγματα είναι πια “πάρα πολύ δύσκολα για τους αγωνιστές της τζιχάντ” καθώς 5.000 έως 6.000 τρομοκράτες του Isis που έχουν απομείνει, καλούνται να αντιμετωπίσουν στο κέντρο της Μοσούλης, μία πραγματικά πανίσχυρη δύναμη του Συνασπισμού της Δύσης, που απαρτίζεται συνολικά από 100.000 στρατιώτες!

Πάντως ο ηγέτης του Ισλαμικού Χαλιφάτου Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, που πιστεύεται ότι είναι κάπου κοντά στα σύνορα με τη Συρία, έχει πει ότι οι μαχητές του, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

Η Daech, η οποία πήρε τον έλεγχο της πόλης το καλοκαίρι του 2014, επωφελείται από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων που επιτρέπει στους μαχητές της, να κινούνται αθόρυβα και αναγκάζει έτσι τις ιρακινές δυνάμεις πεζικού να προωθούνται στο κέντρο της Μοσούλης, πολύ προσεκτικά και άρα με πιο αργούς ρυθμούς.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η ηγεσία των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων αναθεωρεί το αρχικό της πλάνο για άμεση διείσδυση, στο οχυρό του εχθρού. Καθότι στο «μαργαριτάρι του Βορρά» (Μοσούλη) φιλοξενούνται ακόμη πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για απώλειες αμάχων να είναι εξαιρετικά αυξημένος, από τη στιγμή που ο ιρακινός στρατός και οι Συμμαχικές Δυνάμεις, πολιορκούν την πόλη από τέσσερις πλευρές.

Έτσι τουλάχιστον οι καταδρομείς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα κατευθυνθούν πεζοί προς την πόλη και μάλιστα όταν θα απλώνεται το σκοτάδι, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό «νυχτερινής όρασης» προκειμένου να πιάσουν στον… ύπνο τους ελεύθερους σκοπευτές του “Βασιλείου του τρόμου” που είναι ακροβολισμένοι στα πιο υψηλά κτήρια και σε ταράτσες σπιτιών, πολλά από τα οποία, εξακολουθούν να κατοικούνται, σύμφωνα με τον υπολοχαγό Abdul Ghani αλ-Assadi, των ιρακινών δυνάμεων αντιτρομοκρατίας.

Επιπροσθέτως, ένας από τους διοικητές του συντάγματος του 9ου θωρακισμένου τμήματος, προειδοποιεί:

“Υπάρχουν βομβιστές αυτοκτονίας, αυτοκίνητα – βόμβες, ελεύθεροι σκοπευτές, πυρομαχικά και πολυβόλα όπλα κρυμμένα σε κατακόμβες, σε τουλάχιστον 100 γειτονιές στην παλαιά πόλη… Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή σε κάθε μας βήμα”.

Όλες πάντως οι στρατιωτικές μονάδες έχουν λάβει αυστηρές εντολές, για συγκεκριμένες κινήσεις και στάση κάθε τετρακόσια μέτρα, στην μεγαλύτερη αστική μάχη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης