Α. Γκουτιέρες: «Καλώ την Τουρκία και τη Ρωσία να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ιντλίμπ»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019, 09:14
Α. Γκουτιέρες: «Καλώ την Τουρκία και τη Ρωσία να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ιντλίμπ»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ζήτησε την Τρίτη από τη Ρωσία και την Τουρκία να «σταθεροποιήσουν» την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου εκτυλίσσεται «μια ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους του οργανισμού.

«Ανησυχώ βαθιά από την επιδείνωση των συγκρούσεων στην Ιντλίμπ» υπογράμμισε ο Γκουτιέρες κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους. «Καλώ κυρίως τις εγγυήτριες δυνάμεις της διαδικασίας της Αστάνα, και κυρίως την Τουρκία και τη Ρωσία που υπέγραψαν τη συμφωνία αποκλιμάκωσης για την Ιντλίμπ τον Σεπτέμβριο του 2018, να σταθεροποιήσουν χωρίς καθυστέρηση την κατάσταση» πρόσθεσε.

Έπειτα από αίτημα του Βελγίου, της Γερμανίας, του Κουβέιτ και των ΗΠΑ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε χθες το απόγευμα, μια συνεδρίαση που προστέθηκε βιαστικά στο πρόγραμμα προκειμένου να συζητηθεί η Ιντλίμπ. Πολλοί διπλωμάτες εξήγησαν ότι στόχος είναι «να προσελκύσουμε εκ νέου την προσοχή» στην επαρχία και να διατηρήσουμε την πίεση στη Ρωσία και στη Συρία, ώστε να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.

«Αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή η οποία εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας» δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ. Η ομόλογός του για Πολιτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι Ντι Κάρλο έκανε επίσης λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ήδη από τον Μάιο αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφραζαν την ανησυχία τους για την κατάσταση σε αυτήν την επαρχία της Συρίας στη διάρκεια διάφορων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες περισσότεροι από 230 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ, ανάμεσά τους 69 γυναίκες και 81 παιδιά, ανέφερε ο Λόουκοκ. Από την 1η Μαΐου 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να φτάσουν στη μεθόριο με την Τουρκία.

Ο Λόουκοκ εξέφρασε την ανησυχία ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες που δίνονται στις αντιμαχόμενες πλευρές προκειμένου σχολεία και νοσοκομεία να μη γίνονται στόχοι χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται επιθέσεις.

Από τον Απρίλιο, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση του συριακού στρατού με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας στην Ιντλίμπ, έχουν πληγεί 37 σχολεία και 26 ιατρικές εγκαταστάσεις, με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ να υπογραμμίζει ότι «οι επιθέσεις εναντίον πολιτών και πολιτικών υποδομών πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

«Δεν εξαπολύουμε ποτέ επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών» επεσήμανε από τη μεριά του ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Ναμπένζια. Η συμφωνία του Σεπτεμβρίου «εφαρμόζεται πλήρως», υπογράμμισε, ενώ κατήγγειλε την επιθυμία κάποιων χωρών να δουν μέσω αυτού του είδους των συνεδριάσεων του Συμβουλίου περιοχές της Συρίας να παραμένουν εκτός του ελέγχου της συριακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, την άποψή του δεν συμμερίζεται η Τουρκία. «Δυστυχώς, έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις της εκεχειρίας» επεσήμανε ο Τούρκος πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η όξυνση της έντασης στην Ιντλίμπ, όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο παιδιά, έχει προκαλέσει από τα τέλη Απριλίου τον θάνατο περισσότερων από 400 αμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019, 09:49