Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου ισλαμιστικού κόμματος Τζαμαάτ ε Ισλάμι, ο επονομαζόμενος “χασάπης του Μιρπούρ”, εκτελέστηκε σήμερα δια απαγχονισμού στο Μπανγκλαντές για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το 1971, κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Καμρούλ Ισλάμ ανακοίνωσε ότι ο Άμπντουλ Κάντερ Μολά, 65 ετών, εκτελέστηκε στις 10:01 (τοπική ώρα) στην Κεντρική Φυλακή της Ντάκα, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για επανεξέταση της θανατικής ποινής που του είχε επιβληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας και άρχισαν να χειροκροτούν και να ζητωκραυγάζουν όταν έγινε γνωστή η απόφαση. “Αποδόθηκε δικαιοσύνη αν και χρειάστηκε να περιμένουμε 42 χρόνια”, είπε ένας φοιτητής, ο Αφζάλ Χοσάιν.

Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι η εκτέλεση του Μολά θα πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο βίας στη χώρα. Νωρίτερα σήμερα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Τσιταγκόνγκ σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που διαδήλωναν ενάντια στην απόφαση για την εκτέλεση του ηγέτη τους. Οι αστυνομικοί διέλυσαν τους συγκεντρωμένους χρησιμοποιώντας δακρυγόνα ενώ πολλά οχήματα πυρπολήθηκαν.

Ο Μολά ήταν αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Τζαμαάτ ε Ισλάμι στο οποίο οι αρχές έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή του σε εκλογές. Παίζει όμως σημαντικό ρόλο στο κίνημα της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί το Εθνικιστικό Κόμμα (BNP). Ο Μολά ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εκτελείται για εγκλήματα πολέμου στο Μπανγκλαντές. Το Δικαστήριο Διεθνών Εγκλημάτων που συστήθηκε το 2010 για να ερευνήσει τις ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας από το Πακιστάν, το 2010, τον έκρινε ένοχο για τους φόνους πολλών καθηγητών, γιατρών, συγγραφέων και δημοσιογράφων καθώς και για το βιασμό και τη δολοφονία περισσότερων από 350 αμάχων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι τέσσερις ισλαμιστές ηγέτες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για το ρόλο που διαδραμάτισαν στον πόλεμο, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 3 εκατομμύρια άνθρωποι και τουλάχιστον 200.000 γυναίκες βιάστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης