Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με επείγουσα ανακοίνωσή του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου γνωστοποιεί ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μειώνεται σε τέσσερις μήνες, από έξι, μετά την τελική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της κάθε χώρας-μέλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διευκρινίζεται, η αλλαγή της προθεσμίας για την προσφυγή στο Δικαστήριο προκύπτει από το Πρωτόκολλο αριθμ. 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία έχει υπογραφεί και επικυρωθεί από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αυτό το κείμενο που τροποποιεί τη Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2021, αλλά προέβλεπε μεταβατική περίοδο προτού τεθεί σε ισχύ η αλλαγή.

Καθώς τελειώνει η μεταβατική περίοδος την 1η Φεβρουαρίου 2022, από την ημερομηνία αυτή και μετά οι αιτούντες και οι δικηγόροι τους θα πρέπει να συμμορφωθούν με το νέο χρονικό όριο· Εάν δεν το κάνουν, η αίτησή τους θα κηρυχθεί απαράδεκτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προθεσμία των τεσσάρων μηνών για την προσφυγή στο Δικαστήριο μετά την οριστική εγχώρια απόφαση είναι ένα από τα κριτήρια παραδεκτού που ορίζονται στο άρθρο 35 της Σύμβασης. Αν δεν πληρούται έστω και ένα από αυτά τα κριτήρια, η αίτηση θα κηρυχθεί απαράδεκτη, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με όλες τις απαιτήσεις κατά την υποβολή αίτησης στο Δικαστήριο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης