Αμετακίνητη εμφανίζεται η Άγκυρα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιμένει κατά τη διάρκεια των χτεσινοβραδινών συζητήσεων ότι η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο. 

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στην επίμονη στάση του Τούρκου υπουργού. «Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χτες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Τύπου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να είπε στον Έλληνα ομόλογό του πως η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να γίνει χρήση των εν λόγω δικαιωμάτων στο μέλλον. 

Η τουρκική πλευρά προτείνει τη δυνατότητα αναθεώρησης της Συνθήκης των Εγγυήσεων μετά από τρεις εκλογικούς κύκλους, δηλαδή μετά από 15 χρόνια, ενώ επιθυμεί τη μόνιμη παρουσία στρατιωτικής δύναμης στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης