Δημοσιογράφοι της ΠΓΔΜ αποδοκίμασαν την Πέμπτη τον πρόεδρο της Βουλής, Trajko Veljanoski (Τράικο Βελιάνοσκι), αποχωρώντας στη συνέχεια από την αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο για τη βίαιη απομάκρυνσή τους από τα θεωρεία της Βουλής πριν από τέσσερις ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, την ώρα που εξεταζόταν ο προϋπολογισμός της χώρας σε ρυθμούς… fast track, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια εντός και εκτός Βουλής, με την Αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρωθυπουργό της βαλκανικής χώρας, Nikola Gruevski (Νίκολα Γκρούεφσκι), για κατάλυση του Συντάγματος. Το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο τελικά εγκρίθηκε από τους βουλευτές που στηρίζουν το κυβερνών κόμμα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λόγω του ύψους των δημοσίων δαπανών που προβλέπει για το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αντιπολίτευση το χαρακτήρισε «προκλητικό», ζητώντας άμεσα περικοπές κατά 240 εκατ. δολάρια προκειμένου να μην διευρυνθεί περαιτέρω το δημόσιο έλλειμμα. Σε μια ύστατη προσπάθεια να μπλοκάρει την ψήφισή του, κατέθεσε περίπου 1.000 προτάσεις για τροπολογίες, οι οποίες όμως δεν εξετάστηκαν ποτέ από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Νωρίτερα, η Ένωση Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές να ερευνήσουν ποιος έδωσε την εντολή για την απομάκρυνση τους από τα θεωρεία της Βουλής και να αποδοθούν ευθύνες.

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής πραγματοποιήθηκε χωρίς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Branko Crvenkovski (Μπράνκο Τσερβένκοφσκι), οι οποίοι μετά τη βίαιη απομάκρυνσή τους από την αίθουσα της ολομέλειας, αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τις εργασίες του σώματος και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις μέχρι και το Σάββατο. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να μην κατέβει το κόμμα του στις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2013 στην περίπτωση που δεν λάβει σαφείς εγγυήσεις ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι «ελεύθερη» και «δημοκρατική».

Διαβάστε επίσης:
ΠΓΜΔ: Αντιδράσεις για την ψήφιση… fast track του προϋπολογισμού, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012, 00:36

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης