Απομάκρυνση Αμερικανών Πεζοναυτών στην Ιαπωνία

Απομάκρυνση Αμερικανών Πεζοναυτών στην Ιαπωνία
Σε συμφωνία κατέληξαν η Ιαπωνία και οι Η.Π.Α. όσον αφορά στο «επίμαχο» ζήτημα της μετεγκατάστασης 9.000 Αμερικανών Πεζοναυτών από την αεροναυτική βάση της Οκινάουα.

«Περίπου 9.000 Πεζοναύτες, με τη συνοδεία των οικογενειών τους θα μετακινηθούν από την Οκινάουα προς άλλες τοποθεσίες, εκτός της Ιαπωνίας», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο κυβερνήσεων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Τόκιο.

Τα στρατεύματα που μετατίθενται θα κατανεμηθούν στα αμερικανικά νησιά Γκουάμ και Χαβάη, καθώς και στην Αυστραλία. Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, 5.000 άνδρες, θα τοποθετηθεί στο Γκουάμ, την ίδια στιγμή που η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με 3,1 δισ. δολάρια την μετακίνηση των στρατευμάτων.

Αντίθετα, δεν υπήρξε ουδεμία πρόοδος στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της μετακίνησης της αεροπορικής βάσης Φουτένμα, η λειτουργία της οποίας προκαλεί αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη, την επόμενη εβδομάδα, του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Yoshihiko Noda στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Barack Obama.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, 07:06