Η αποπομπή του στρατηγού Eric Vidaud από το αξίωμα του αρχηγού της στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Γαλλίας (DRM) αποτελεί μια έμμεση παραδοχή από το γαλλικό στρατιωτικό κατεστημένο, αλλά και το προεδρικό μέγαρο των Ιλισίων, πως οι γαλλικές πληροφορίες λίγο πριν και λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν μάλλον για… πέταμα. Η είδηση της αποπομπής του Γάλλου στρατηγού μεταδόθηκε από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο σχολιάζοντας την κίνηση αυτή εκ μέρους της γαλλικής στρατιωτικής υπηρεσίας ανέφερε το πρωί της Πέμπτης πως ο στρατηγός Vidaud δεν ανταποκρίθηκε προφανώς στις απαιτήσεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και σχόλια κατά τη διάρκεια των επανειλημμένων briefings, ενώ το γαλλικό πρακτορείο προσέθετε πως όλα δείχνουν ότι ο στρατηγός Vidaud δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Από το δημοσίευμα και το σχόλιο της γαλλικής Le Monde το πρωί της Πέμπτης συνάγεται το συμπέρασμα πως η γαλλική στρατιωτική ηγεσία κατανόησε αρκετά σύντομα πως τα ντοσιέ με τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμα λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έδιναν την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Ακόμα και μερικές ώρες πριν την εισβολή, οι γαλλικές υπηρεσίες στρατιωτικής αντικατασκοπείας επεσήμαιναν στην πολιτική ηγεσία της Γαλλίας, δηλαδή τον Εμανουέλ Μακρόν, πως το κόστος μιας εισβολής θα ήταν τεράστιο για τον Πούτιν και πως η Μόσχα είχε και άλλα μέσα για να ανατρέψει τον Ζελένσκι. Λίγες ημέρες μετά την εισβολή, ο  αρχηγός του γαλλικού μεικτού επιτελείου είχε «αδειάσει» τον επικεφαλής της γαλλικής στρατιωτικής κατασκοπείας, αναφέροντας πως είναι προφανές ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν άριστα δεμένες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβαινε και τι προετοιμαζόταν εντός των τειχών του Κρεμλίνου. Έχει σημασία να τονιστεί ότι οι γαλλικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν την Πέμπτη το πρωί πως η αποχώρηση του στρατηγού Vidaud από τη γαλλική αντικατασκοπεία είναι άμεση, όπως άμεση θα είναι και η αντικατάστασή του. Με λίγα λόγια, η γαλλική στρατιωτική υπηρεσία εκφράζει σαφή δυσμένεια ενάντια αυτού του στρατιωτικού στελέχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι όμως η μόνη περίπτωση που κάποια ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη πιάστηκε αδιάβαστη στην υπόθεση της Ουκρανίας. Την ώρα της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων, ο αρχηγός των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών έπινε αμέριμνος καφεδάκι στα γραφεία των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας και αντικατασκοπείας. Το Βερολίνο αναγκάστηκε να στήσει ολόκληρη επιχείρηση απεγκλωβισμού, με τη συμμετοχή ελικοπτέρων και της ειδικής επίλεκτης μονάδας της Γερμανίας προκειμένου να μεταφερθεί ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών από το κτήριο του υπουργείο Άμυνας του Κιέβου σε ασφαλές σημείο και στη συνέχεια στο Βερολίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης