Ομάδα εμπειρογνωμόνων του γαλλικού Γραφείου Έρευνας και Ανάλυσης (BEA) θα μεταβεί σήμερα στην Κεμπράδα ντελ Γέσο, στο σημείο της συντριβής των δύο ελικοπτέρων, κατά την οποία σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται τρεις μεγάλες μορφές του γαλλικού αθλητισμού.

Ειδικότερα, ηιστιοπλόος Φλοράνς Αρτό, 57 ετών, η ολυμπιονίκης κολύμβησης Καμίγ Μυφά, 25 ετών και ο ολυμπιονίκης της πυγμαχίας Αλεξίς Βαστίν, 28 ετών, σκοτώθηκαν στην αεροπορική τραγωδία που σμηειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Μαζί τους, έχασαν τη ζωή τους πέντε Γάλλοι, μέλη της παραγωγής του τηλεοπτικού ριάλιτι «Dropped» του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TF1 και οι δύο Αργεντινοί πιλότοι των ελικοπτέρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στην Αργεντινή, Ραφαέλ Τρανοΐ, μετέβη στην επαρχία Λα Ριόχα για να συναντήσει τις δικαστικές αρχές και να επισκεφτεί το νεκροτομείο, όπου είχε αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης των σορών. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όσοι επιθυμούν, να επιστρέψουν στη Γαλλία το συντομότερο δυνατόν, τηρώντας παράλληλα την τοπική δικαστική διαδικασία, επειδή οι αυτόπτες μάρτυρες πιθανόν να εξεταστούν από τη δικαιοσύνη».

Η Αργεντινή δικαστής Βιργκίνα Ιγιάνες Μπορντόν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι προτίθεται να ζητήσει να καταθέσουν γάλλοι αυτόπτες μάρτυρες χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Η πρόεδρος της υπηρεσίας διερεύνησης ατυχημάτων της Αργεντινής Πάμελα Σουάρες επικαλέστηκε το απόρρητο της έρευνας όταν ρωτήθηκε για τα αίτια της συντριβής και προειδοποίησε ότι η έκθεση για τα αίτια του δυστυχήματος δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί παρά ύστερα από μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πολλούς εμπειρογνώμονες της αεροναυπηγικής, αιτία της τραγωδίας αποτελεί ένα σφάλμα του συστήματος πλοήγησης. Τα δύο ελικόπτερα, τύπου Ecureuil, κατασκευής 2010, πετούσαν κοντά το ένα στο άλλο, σε χαμηλό υψόμετρο, όταν το ένα προσέκρουσε στο δεύτερο, προκαλώντας τη σύγκρουσή τους.

«Ξαφνικά, (ένα ελικόπτερο) άλλαξε πορεία και έπεσε στο άλλο», δήλωσε ο Φρανκ Φιρμίν-Γκιόν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας παραγωγής του τηλεριάλιτι ALP.

Η σειρά επρόκειτο να μεταδοθεί από το TF1 τον Ιούλιο. Το πρώτο επεισόδιο γυρίστηκε στις αρχές Μαρτίου στην περιοχή Ουσουάια, στο νοτιότερο άκρο της Αμερικής, αλλά τα γυρίσματα του δεύτερου που άρχισαν την Κυριακή διακόπηκαν βίαια.

Η Γαλλία συγκλονισμένη πενθεί τα παιδιά της, αυξάνοντας τα αφιερώματα στους θανόντες πρωταθλητές. Η πιο διάσημη μεταξύ των θυμάτων της τραγωδίας, η Φλοράνς Αρτό, ήταν «μια εξαιρετική θαλασσοπόρος», όπως την αποκάλεσε ο ιστιοπλόος Ολιβιέ ντε Κερσοσόν.

Μια μεγάλη προσωπογραφία της Καμίγ Μυφά αναρτήθηκε στην πρόσοψη του δημαρχείου της Νίκαιας, στην Κυανή Ακτή.

Στο Πον-Οντεμέρ, στη Νορμανδία, πατρίδα της οικογένειας Βαστίν, ο δήμαρχος Μισέλ Λερού απέτισε φόρο τιμής στον πυγμάχο λέγοντας: «Δεν θα μπορούσε να μην αγαπά κανείς τον Αλεξίς».

Στο Παρίσι, η εισαγγελία ανέθεσε στο αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας των αερομεταφορών την έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης