Τον έψαχναν επί 41 χρόνια στις ΗΠΑ, τον έπιασαν στην Πορτογαλία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011, 09:15
Τον έψαχναν επί 41 χρόνια στις ΗΠΑ, τον έπιασαν στην Πορτογαλία
'Ενας Αμερικανός, που είχε δραπετεύσει το 1970 από μια φυλακή του Νιού Τζέρζι, συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα στην Πορτογαλία αφού παρέμενε ασύλληπτος επί 41 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησε αεροπειρατεία σ' ένα αεροπλάνο, το οποίο οδήγησε από τις ΗΠΑ στην Αλγερία, ανακοίνωσε χθες το FBI.

Ο 68χρονος Τζορτζ Ράιτ είχε καταδικαστεί το 1963, μαζί μ' ένα συνεργό, για το φόνο ενός βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στη διάρκεια ένοπλης ληστείας σε πρατήριο βενζίνης, το 1962.

Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ως 30 ετών, όμως τον Αύγουστο του 1970 δραπέτευσε από τη φυλακή του Μπεϊσάιντ μαζί με τρεις συνεργούς.

Αρχικά πήγε στο Ντιτρόιτ, όπου εντάχθηκε στο Στρατό για την Απελευθέρωση των Μαύρων (Black Liberation Army).

Στη συνέχεια, στις 31 Ιουλίου 1972, μαζί με τέσσερις συνεργούς, πραγματοποίησε αεροπειρατεία σε αεροπλάνο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ντιτρόιτ - Μαϊάμι, ζητώντας ως λύτρα το ποσό ρεκόρ, για την εποχή, του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να απελευθερώσει τους επιβάτες.

Οι αεροπειρατές επέμειναν μάλιστα οι πράκτορες του FBI να παραδώσουν τα χρήματα φορώντα μόνο μαγιό, ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα είχαν κρυμμένα όπλα.

Αφού πληρώθηκαν τα λύτρα, οι αεροπειρατές υποχρέωσαν το αεροπλάνο να φύγει για τη Βοστόνη, όπου ανεφοδιάσθηκε πριν απογειωθεί και πάλι για την Αλγερία, όπου οι αεροπειρατές ζήτησαν άσυλο.

Οι αλγερινές αρχές έστειλαν το αεροπλάνο και τα χρήματα πίσω στις ΗΠΑ, όχι όμως και τους αεροπειρατές, οι οποίοι έπειτα από μερικές ημέρες αφέθηκαν ελεύθεροι. Το Μάιο του 1976, τέσσερις από τους αεροπειρατές εντοπίσθηκαν και καταδικάσθηκαν στη Γαλλία, όχι όμως και ο Ράιτ, που παρέμενε ασύλληπτος.

Ο Ράιτ κρατείται τώρα χωρίς εγγύηση από τις πορτογαλικές αρχές.

Συνελήφθη σε μια πόλη έξω από τη Λισαβόνα. Δεν είναι σαφές πώς εντοπίστηκε από τις αρχές, όμως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχε έρθει σε επαφή πρόσφατα με συγγενείς του στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοσή του για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής που του έχει επιβληθεί για φόνο.

Εκπρόσωπος του FBI δεν σχολίασε αν ο Ράιτ θα αντιμετωπίσει πρόσθετες κατηγορίες για το ρόλο του στην αεροπειρατεία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011, 09:19