Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενεργοποίηση ενός αντιδραστήρα σε πυρηνικό εργοστάσιο στο κεντρικό τμήμα της Ιαπωνίας, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.

Ο αντιδραστήρας No3 στο πυρηνικό εργοστάσιο «Ohi», το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Φουκούι, άρχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στις 07.00 το πρωί, τοπική ώρα (00.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος). Εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας, Kansai Electric Power Company (Kepco) ανακοίνωσε ότι όλα κύλησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που τίθεται εκ νέου σε λειτουργία ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας, ύστερα από 15 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες εργασίες για την ενεργοποίηση του ξεκίνησαν την Κυριακή, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα την προσεχή Δευτέρα. Πρόκειται για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος τίθεται σε λειτουργία, μετά την απενεργοποίηση των 50 συνολικά που διαθέτει η Ιαπωνία στο πλαίσιο προγραμματισμένων ελέγχων συντήρησης.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Οι υποσχέσεις έμειναν… υποσχέσεις

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Yoshihiko Noda, είχε δεσμευτεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από την «ατομική εποχή», ύστερα από τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο «Fukushima Daiichi».

Το τσουνάμι που «έπληξε» τις εγκαταστάσεις, μετά τον μεγάλο σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκάλεσε τήξη στους τέσσερις πρώτους αντιδραστήρες, με τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρά και περισσότερους από 90.000 κατοίκους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους.

Ωστόσο, παρά τις έντονες αντιδράσεις μεγάλου τμήματος της ιαπωνικής κοινής γνώμης, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει εκ νέου ορισμένα πυρηνικά της εργοστάσια, αρχίζοντας από τον αντιδραστήρα Νο3 στο «Ohi». Το «ενεργειακό» πρόβλημα της χώρας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που το Τόκιο δεσμεύτηκε να μειώσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη για το «αμφιλεγόμενο» πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας, Goshi Hosono, είχε εξηγήσει ότι η απεμπλοκή της χώρας από την πυρηνική ενέργεια θα χρειαστεί χρόνο, χαρακτηρίζοντας «μονόδρομο» την ενεργοποίηση ορισμένων αντιδραστήρων.

Διαβάστε επίσης:
Επαναλειτουργία πυρηνικού σταθμού εν μέσω διαδηλώσεων, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012, 10:26
Ιαπωνία: Απεργία πείνας για τα πυρηνικά, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012, 07:22

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης