Το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα είδε αύξηση των περιστατικών Covid-19. Σχεδόν όλα συνδέθηκαν με την τεράστια αγορά τροφίμων χονδρικής Xinfadi. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ιός ανακαλύφθηκε σε σανίδες που χρησιμοποιούνταν για την κοπή εισαγόμενου σολομού στην αγορά Xinfadi, προκαλώντας φόβο σε ολόκληρη τη χώρα.

Σούπερ μάρκετ και εστιατόρια σε όλο το Πεκίνο έσπευσαν να βγάλουν τον σολομό από τα ράφια τους και οι εισαγωγές από την Ευρώπη σταμάτησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι ένας 22χρονος άνδρας στην Tianjin, κοντά στο Πεκίνο, ο οποίος περιστασιακά είχε καθαρίσει κατεψυγμένα θαλασσινά, βρέθηκε θετικός στον ιό. Ωστόσο το Κέντρο Ελέγχου Νόσων της Κίνας (CDC) είπε ότι είναι απίθανο ο σολομός να μεταφέρει τον ιό.

Πώς και γιατί εμφανίστηκε ο πανικός; Τι συνέβη στην αγορά;

Την περασμένη Πέμπτη, το Πεκίνο ανέφερε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού μετά από 57 ημέρες χωρίς τοπικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε, έχουν επιβεβαιωθεί 150 περιπτώσεις και σχεδόν όλες έχουν συνδεθεί με τη μεγαλύτερη αγορά χονδρικής της πόλης.

Την αγορά Xinfadi, η οποία προμηθεύει το 80% των λαχανικών και του κρέατος του Πεκίνου, επιλέγουν δεκάδες χιλιάδες άτομα την ημέρα. Ωστόσο, σε αντίθεση με την αγορά στο Ουχάν, δεν υπάρχουν στοιχεία για εμπόριο άγριων ζώων στη συγκεκριμένη.

Ίχνη του ιού βρέθηκαν σε σανίδα που χρησιμοποιούσε πωλητής εισαγόμενου σολομού, ανέφεραν οι πληροφορίες. Ωστόσο, περίπου 40 δείγματα που πάρθηκαν από την αγορά εντοπίστηκαν θετικά στον ιό – μερικά από τα οποία δεν προέρχονταν από τις σανίδες κοπής σολομού, δήλωσε εκπρόσωπος της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας του Πεκίνου.

Θα μπορούσε ο σολομός να φιλοξενήσει τον ιό; Είναι πολύ απίθανο.

Αξιωματούχος στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο σολομός ήταν ο ξενιστής -ή ακόμα και ενδιάμεσος ξενιστής- για τον ιό.

Ο Shi Guoqing, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι δεν υπήρχε ίχνος του ιού στον σολομό πριν φτάσει στην αγορά, υποδηλώνοντας ότι ο ιός υπήρχε στην αγορά παρά στον ίδιο τον σολομό.

Και οι ειδικοί συμφωνούν.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης