Η υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε σήμερα ότι η συμμετοχή Κινέζων εκπροσώπων του στρατού στον ετήσιο στρατηγικό και οικονομικό διάλογο ανάμεσα στις δύο δυνάμεις θα βοηθήσει στο να αποφευχθούν πιθανές επικίνδυνες παρεξηγήσεις.

Μιλώντας στην έναρξη του διαλόγου, κατά τη διάρκεια του οποίου συναντώνται ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η κα Κλίντον κάλεσε ακόμη τον γείτονα της Κίνας, τη Βόρεια Κορέα, να αποφύγει τυχόν προκλήσεις και πίεσε το Πεκίνο σχετικά με την πρόσφατη απαγόρευση προς τον διαφωνούντα Κινέζο συγγραφέα Λιάο Γιβού να μεταβεί στην Αυστραλία, για να μετάσχει σε ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ.

Σε δηλώσεις της ανέφερε: «Φόβοι και υποψίες παραμένουν και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και λανθασμένοι υπολογισμοί.

Επίσης, πρόσθεσε: «Ορισμένα άτομα στη χώρα μας θεωρούν την πρόοδο της Κίνας ως μία απειλή για τις Η.Π.Α., ορισμένοι στην Κίνα φοβούνται ότι οι Η.Π.Α. προσπαθούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Κίνας. Απορρίπτουμε αυτές τις δύο απόψεις για τα πράγματα. Έχουμε περισσότερα να κερδίσουμε μέσα από τη συνεργασία, παρά από τη σύγκρουση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης