Έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Τεχεράνης προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις αντίθετες γνώμες της Κίνας και της Ρωσίας οι οποίες ξεκαθάρισαν την Πέμπτη ότι δε συμφωνούν με νέα μέτρα εναντίον της ασιατικής χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το Ιράν πραγματοποιεί έρευνες για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Ήδη η Βρετανία και η Γαλλία ζήτησαν την επιβολή νέων και ισχυρότερων κυρώσεων. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το νέο πακέτο μέτρων δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την προσεχή Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν καλέσει από τις 23 Οκτωβρίου τους υπουργούς Εξωτερικών τους να «προετοιμάσουν νέα περιοριστικά μέτρα». Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των 27 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες και βρέθηκαν χθες στην ημερήσια διάταξη στη διάρκεια συνάντησής τους.

«Ο νέος γύρος κυρώσεων μπορεί να είναι έτοιμος μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο η νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Όμως αν οι νέες κυρώσεις είναι έτοιμες πριν από την 1η Δεκεμβρίου, θα μπορέσουν να υιοθετηθούν πιο γρήγορα μέσω άλλων διαδικασιών», ανέφερε μεταξύ άλλων Ευρωπαίος διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Διαβάστε επίσης:
«Όχι» από Πεκίνο για νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011, 12:06

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης