Ξεκάθαρος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο πρόεδρος των Η.Π.Α. όσον αφορά στα σενάρια για το αν τελικά τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία από το Αφγανιστάν.

«Οι διεθνείς δυνάμεις δεν πρόκειται να επισπεύσουν την έξοδό τους από το Αφγανιστάν», τόνισε σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, στη σκιά της πρόσφατης δολοφονίας 16 αμάχων από Αμερικανό στρατιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αποχώρηση θα πρέπει να γίνει με έναν υπεύθυνο τρόπο», πρόσθεσε.

Οι δολοφονίες των αμάχων σημειώθηκαν στην επαρχία Κανταχάρ πολύ κοντά σε αμερικανική βάση, με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Hamid Karzai, να χαρακτηρίζει «ανεπίτρεπτη» και « απαράδεκτη» τη συγκεκριμένη ενέργεια.

«Έχει εξαντληθεί η υπομονή μας», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτώμενος στο αν αυτό το περιστατικό τον έκανε να επανεξετάσει το ενδεχόμενο ταχύτερης αποχώρησης των δυνάμεων της χώρας του από το έδαφος της ασιατικής χώρας, ο Barack Obama, υποστήριξε πως «θα κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να σιγουρευτεί ότι τα στρατεύματα θα γυρίσουν με ασφάλεια πίσω στο σπίτι τους».

«Οι διεθνείς δυνάμεις έχουν αποστολή να εγγυηθούν πως τα σύνορα του Αφγανιστάν παραμένουν ασφαλή και πως η Αλ Κάιντα δεν πρόκειται να επιστρέψει πίσω στη χώρα», κατέληξε.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Hillary Clinton εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για τη δολοφονία των 16 Αφγανών.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον αντίκτυπο αυτής της ενέργειας στους συγγενείς των θυμάτων», εξήγησε.

Δείτε το video…

Την ίδια στιγμή οι Ταλιμπάν, σε δηλώσεις τους στο βρετανικό τηλεοπτικό BBC, υποσχέθηκαν πως θα πάρουν πολύ σύντομα εκδίκηση.

«Έμπαινε από σπίτι σε σπίτι»

Λεπτομέρειες από το περιστατικό που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως ο ένοπλος έμπαινε τρέχοντας από σπίτι σε σπίτι εκτελώντας αμάχους.

«Είδα έναν άνδρα να τραβάει μια γυναίκα από τα μαλλιά και να χτυπά επανειλημμένα το κεφάλι της στον τοίχο. Ήταν αμίλητος», τόνισε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Αμερικανός στρατιώτης εισέβαλλε σε τρία σπίτια, εκτελώντας 16 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, πριν βάλει φωτιά στις σορούς τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α., ο ένοπλος μεταφέρθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στο Αφγανιστάν έχοντας σταλεί τρεις φορές στο Ιράκ.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Καμία αλλαγή στην στρατηγική στο Αφγανιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012, 22:42

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης