Deutsche Welle: Κληρονομητέα τα δεδομένα στο Facebook

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018, 10:22
Deutsche Welle: Κληρονομητέα τα δεδομένα στο Facebook
Το Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι το Facebook υποχρεούται να δώσει σε γονείς πρόσβαση στον μπλοκαρισμένο λογαριασμό της νεκρής τους κόρης, η οποία σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Οι γονείς ενός νεκρού κοριτσιού στο Βερολίνο έδωσαν σκληρή μάχη για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα του μπλοκαρισμένου λογαριασμού της κόρης τους στο Facebook. Εκεί ελπίζουν να βρουν απαντήσεις για τον αδιευκρίνιστο θάνατό της. Το Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο τους δικαίωσε με χθεσινή του απόφαση, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου στο Βερολίνο, το οποίο είχε δικαιώσει τον αμερικανικό κολοσσό, που είχε επικαλεστεί το απόρρητο των επικοινωνιών αρνούμενος να δώσει πρόσβαση στον λογαριασμό που διατηρούσε το κορίτσι.

Η Ζιμόνε Β. είχε πέσει πριν από έξι χρόνια στις ράγες μπροστά σε τρένο που εισερχόταν σε σταθμό του μετρό. Μέχρι σήμερα οι γονείς της δεν ξέρουν αν επρόκειτο για αυτοκτονία. Ελπίζουν ότι μέσα από τις δημοσιεύσεις της στο Facebook θα μπορέσουν να καταλάβουν τι πραγματικά συνέβη. Έπειτα από προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, με την πρώτη να δικαιώνει τους γονείς, τη δεύτερη -κατόπιν έφεσης του Facebook- να δικαιώνει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με την επιχειρηματολογία ότι πλήττεται το απόρρητο των χρηστών που επικοινωνούσαν με το κορίτσι, το Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο δικαίωσε τελικά τους γονείς, κρίνοντας ότι τα ψηφιακά δεδομένα της κόρης τους είναι κληρονομητέα.

Νομικά αμφιλεγόμενο ζήτημα

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς και πέραν της υπόθεσης που αφορά στο κορίτσι από το Βερολίνο. «Μπορώ να καταλάβω την επιθυμία μιας οικογένειας όταν χάνει ένα μέλος της να αποκτά πρόσβαση στους λογαριασμούς του» είχε επισημάνει σε παλαιότερη συνέντευξή της στην «DW» η Έλκε Μπρούκερ-Κλέι, καθηγήτρια Μάνατζμεντ Πληροφορικής στην Ανώτατη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης.

«Το άλλο ζήτημα είναι όμως αν ο διαχειριστής ενός ψηφιακού πόρταλ ή ο πάροχος μιας υπηρεσίας έχει το δικαίωμα να επιτρέψει αυτήν την πρόσβαση» είχε προσθέσει, παραπέμποντας στην επικοινωνία του νεκρού μέλους μιας οικογένειας με άλλα άτομα, πέραν του οικογενειακού κύκλου.

Το ερώτημα που αφορά στην ψηφιακή μας κληρονομιά αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Ειδικά ορισμένοι υπερδραστήριοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτούν χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες που είναι συνδεδεμένες με το όνομά τους. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της ψηφιακής μας κληρονομιάς. Οι αναρτήσεις στο Facebook, για παράδειγμα, καλύπτουν χρονικές περιόδους ετών. Συχνά δίνουν πληροφορίες για πώς γνωρίστηκαν, ερωτεύθηκαν και παντρεύτηκαν δύο άνθρωποι. Ή πώς αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε μια μακροχρόνια φιλία. Τι γίνεται με όλα αυτά τα δεδομένα μετά τον θάνατο ενός ατόμου;

Για περιπτώσεις χρηστών που φεύγουν από τη ζωή το Facebook έχει προβλέψει διάφορες επιλογές. Μία είναι να διαγραφεί ο λογαριασμός του προσώπου που πεθαίνει. Για αυτό χρειάζονται μερικά κλικ. Η άλλη επιλογή είναι η διατήρηση του λογαριασμού για τη διατήρηση της μνήμης του προσώπου που φεύγει από τη ζωή. Σε αυτήν την περίπτωση το Facebook εμφανίζει σχετική επισήμανση πλάι στο όνομα του αποβιώσαντος. Φίλοι και συγγενείς μπορούν στο εξής να μοιράζονται αναμνήσεις που αφορούν στο πρόσωπο που έφυγε. Τα δεδομένα του, πάντως, παραμένουν εντός του Facebook.

Όπως και η… αναλογική κληρονομιά

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε έναν κανονικό λογαριασμό και έναν λογαριασμό «εις μνήμην» ενός νεκρού χρήστη είναι ότι στον δεύτερο δεν μπορεί πλέον να συνδεθεί κάποιος ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα περιεχόμενα. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του κοριτσιού από το Βερολίνο. Στα 14 της χρόνια οι γονείς της είχαν δώσει συγκατάθεση να ανοίξει λογαριασμό στο Facebook με τον όρο ότι θα τους δώσει τον κωδικό πρόσβασης. Ωστόσο, όταν η μητέρα της προσπάθησε μετά τον θάνατο της κόρης της να συνδεθεί, ο λογαριασμός είχε ήδη ρυθμιστεί «εις μνήμην» με αδιευκρίνιστο τρόπο.

Με τη χθεσινή του απόφαση το Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο απλοποιεί την κατάσταση. Τα γράμματα και τα προσωπικά ημερολόγια ατόμων που πεθαίνουν καταλήγουν στα χέρια των κληρονόμων τους, επεσήμανε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ούλριχ Χέρμαν κατά την ανάγνωση της απόφασης στην Καρλσρούη. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξει διαφορετικός χειρισμός σε ό,τι αφορά στα ψηφιακά περιεχόμενα. Η κόρη υπέγραψε ένα συμβόλαιο χρήσης με το Facebook, το οποίο μεταβιβάζεται πλέον στους γονείς-κληρονόμους, απεφάνθη το γερμανικό δικαστήριο.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018, 11:49