Μια διαδικτυακή πλατφόρμα, που προτείνει στους Βρετανούς πολίτες με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να ψηφίσουν «με στρατηγική» στις ευρωεκλογές υπέρ των κομμάτων που υποστηρίζουν την παραμονή στην Ε.Ε., ώστε να περιορίσουν το πολιτικό εύρος του κόμματος του Brexit του Νάιτζελ Φαράτζ, παρουσίασε η γνωστή επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ.

Η γεννημένη στη Γουινέα με βρετανική υπηκοότητα Τζίνα Μίλερ έγινε διάσημη εντός και εκτός της Βρετανίας για τη δικαστική μάχη που ξεκίνησε κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, για διαφάνεια στην εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016, ζητώντας ουσιαστικά και κερδίζοντας το αίτημα να υπάρξει έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου πριν από την ενεργοποίηση Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη φορά, δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και με τις προβλέψεις για το κόμμα του Brexit να συγκεντρώνει πάνω από 30 από τις 73 έδρες που αντιστοιχούν για την Βρετανία στην ευρωβουλή, η Μίλερ διαπίστωσε ότι οι ψήφοι των υποστηρικτών του Remain μοιράζονται σε πέντε κόμματα (Αλλαγή στη Βρετανία, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, Plaid, Εθνικό Κόμμα Σκοτίας), τα οποία συνολικά δεν πρόκειται να φτάσουν τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος του Brexit.

«Επιχειρώ να ισορροπήσω το γήπεδο, ξεκινώντας σήμερα την πλατφόρμα Remain United, μία ιστοσελίδα για την στρατηγική ψήφο, που δίνει συμβουλές στους ψηφοφόρους ποιο από τα κόμματα που υποστηρίζουν την παραμονή στην Ε.Ε. θα ήταν καλύτερα να στηρίξουν για να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των εδρών που μπορούν να συγκεντρώσουν μεταξύ τους στις επερχόμενες εκλογές» αναφέρει σε άρθρο της στον Guardian, όπου παρουσιάζει την πρωτοβουλία της.

Η Μίλερ εξηγεί ότι εξαιτίας του εκλογικού συστήματος αναλογικής αντιπροσώπευσης που εφαρμόζεται στις ευρωεκλογές και απαιτεί από τα κόμματα να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα όρια κάθε εκλογικής περιοχής για να κερδίσουν μία ή περισσότερες έδρες, οι ψήφοι των υποστηρικτών του Remain διαιρούνται, γι’ αυτό είναι σημαντικό η ψηφοφορία να γίνει με στρατηγική, εάν οι πολίτες θέλουν να εκλέξουν φιλοευρωπαίους ευρωβουλευτές. «Σε αυτές τις εκλογές δεν επιλέγονται άτομα, αλλά κόμματα, αφού αυτά θα επιλέξουν από τις λίστες τους υποψήφιους για τις έδρες που θα κερδίσουν» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι ψηφοφόροι του remain για να συμμετάσχουν στις εκλογές και να στηρίξουν το αντίστοιχο κόμμα στην περιοχή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης