Δεκάδες Τυνήσιοι δημοσιογράφοι διαδήλωσαν σήμερα στην Τύνιδα θέλοντας να καταγγείλουν την προσπάθεια της ελεγχόμενης από τους ισλαμιστές κυβέρνησης να ελέγξει την γραμμή ενός ειδησεογραφικού ομίλου. Η κινητοποίηση που οργανώθηκε από τους δημοσιογράφους της αραβόφωνης Εσαμπάχ και της γαλλόφωνης Le Temps πραγματοποιήθηκε έξω από την έδρα της κυβέρνησης, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον της.

Το κόμμα Ενάχντα «θέλει να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης», «Για έναν ελεύθερο Τύπο», «Κάτω τα χέρια από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης», διάβαζε κανείς στις επιγραφές που κρατούσαν οι δημοσιογράφοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο εφημερίδες ανήκουν στον όμιλο που έθεσε υπό τον έλεγχό του το κράτος μετά την επανάσταση του 2011 και διαμαρτύρονται από πολλών ημερών για τον διορισμό, στη διεύθυνσή του, του Λότφι Τουάτι, πρώην αρχισυντάκτη μίας ανταγωνίστριας εφημερίδας, ο οποίος θεωρείται πως τρέφει στενούς δεσμούς με το Ενάχντα.

Η Εθνική Οργάνωση Τυνησίων Δημοσιογράφων (SNJT) υποστηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στα δύο φύλλα, υπογραμμίζοντας πως πολλά δημόσια μέσα ενημέρωσης είδαν τις διευθύνσεις τους να αλλάζουν κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης και δίχως να υπάρξει προηγούμενη διαβούλευση με τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους σε αυτά. Η SNJT συγκαλεί ΓΣ την Παρασκευή κατά την οποία είναι πιθανόν να αποφασισθεί γενική απεργία των δημοσιογράφων σε όλη τη χώρα.

Την υποστήριξή τους στους διαμαρτυρόμενους δημοσιογράφους έχει εκφράσει και τη Τυνησιακή Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (LTDH), καταγγέλλοντας τους διορισμούς χωρίς διαβούλευση, εκτιμώντας πως αποτελεί μία έκδηλη προσπάθεια «να επιβληθεί έλεγχος» στα μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης