Διαρροή φυσικού αερίου από μια εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων που διαχειρίζεται στη Βόρεια Θάλασσα ανακοίνωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της Total. Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός διατηρεί τη συγκεκριμένη εγκατάσταση στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της πόλης Αμπερντίν στη Σκωτία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διαρροή στην εξέδρα Elgin, περίπου 240 χλμ. από τις ακτές της Σκωτίας, συνιστά το χειρότερο ατύχημα για την Total στη Βόρεια Θάλασσα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία», εξήγησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Brian o’ Neil.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, με ειδικά συνεργεία από τη Γαλλία να συνδράμουν στις προσπάθειες περιορισμού της διαρροής η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Κυριακή.

«Η διαρροή συνεχίζεται και είναι πιθανό να χρειαστούν ακόμα και έξι μήνες προκειμένου να σταματήσει εντελώς», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιθανότητα ενός σοβαρού ατυχήματος οδήγησε σε πτώση τη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ειδικότερα, η μετοχή έκλεισε στα 38,56 ευρώ, με απώλειες 5,96%.

Γύρω από την εξέδρα έχει δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης της ναυσιπλοΐας, σε πλάτος 2 μιλίων (3,7 χλμ.) ενώ έχουν απαγορευτεί επίσης οι πτήσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

«Η ζώνη αποκλεισμού επιτρέπει στις ομάδες που ερευνούν τη διαρροή να εργάζονται με ασφάλεια», εξήγησε εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Total, 23 τόνοι αερίου είχαν διαρρεύσει μέσα σε 48 ώρες, μέχρι το πρωί της Τρίτης. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση εκκένωσης της εξέδρας, με τους 238 εργαζόμενους να μεταφέρονται στη στεριά.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Shell, για λόγους ασφαλείας, απομάκρυνε 85 υπαλλήλους της από δύο εγκαταστάσεις της που απέχουν μερικά χιλιόμετρα από την εξέδρα της γαλλικής εταιρείας καθώς το νέφος που έχει δημιουργηθεί μπορεί δυνητικά να αποτελέσει αιτία έκρηξης.

Η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει σημειωθεί στη Βόρεια Θάλασσα τα τελευταία χρόνια ήταν το 1988, όταν προκλήθηκε έκρηξη στην εξέδρα Piper Alpha της Occidental Petroleum με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 167 άνθρωποι.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης