Διευρύνεται το προβάδισμα των Σοσιαλιστών εν όψει εκλογών στην Ισπανία

Διευρύνεται το προβάδισμα των Σοσιαλιστών εν όψει εκλογών στην Ισπανία

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) αυξάνει το προβάδισμά του, όπως δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ABC», πάντως η παράταξη του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών στην ισπανική Βουλή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 28ης Απριλίου.

Πρόκειται για την τρίτη δημοσκόπηση μέσα σε δύο ημέρες που καταγράφει ενίσχυση του PSOE, αλλά ταυτόχρονα δείχνει πως η δυνητική συμμαχία τριών κομμάτων του φάσματος από την Κεντροδεξιά έως την Άκρα Δεξιά -- Λαϊκό Κόμμα (PP), Πολίτες (Ciudadanos), Vox - μπορεί να πάρει την πλειοψηφία των εδρών στην ισπανική εθνική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Σάντσεθ θα μπορέσει να επανεκλεγεί πρωθυπουργός εάν εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον δύο από ένα φάσμα κομμάτων - ανάμεσά τους το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos και μια καταλανική παράταξη που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και, παρότι τον είχε υποστηρίξει όταν υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της τότε κυβέρνησης του PP τον περασμένο Ιούνιο, τον εξανάγκασε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο, όταν καταψήφισε το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι πως το 33% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο εν όψει της αναμέτρησης της Κυριακής.

Οι Σοσιαλιστές οδεύουν να εξασφαλίσουν το 31,5% των ψήφων και από 134 έως 139 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο των 350 εδρών, ήτοι 54 περισσότερες από ό,τι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2016.

Το ποσοστό του PSOE του Σάντσεθ καταγράφει αύξηση κατά 0,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του ίδιου ινστιτούτου που δημοσίευσε η εφημερίδα τη 16η Απριλίου και κατά 5 μονάδες από μια δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί τον Ιανουάριο.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το PP, με 20,1% των ψήφων (-0,8% σε σχέση με τη 16η Απριλίου). Το παραδοσιακό κόμμα της ισπανικής Δεξιάς θα καταλάβει από 81 έως 86 έδρες στο κοινοβούλιο, χάνοντας 56 σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Οι Πολίτες οδεύουν να εξασφαλίσουν 13,9% και 42-44 έδρες, από 32 στην απερχόμενη ισπανική Βουλή.

Το νεοπαγές ακροδεξιό κόμμα Vox οδεύει να γίνει το τέταρτο ισχυρότερο κοινοβουλευτικό κόμμα (30-32) μολονότι, συγκεντρώνοντας το 11,4% των ψήφων, θα υπολείπεται του Podemos, το οποίο προβλέπεται να λάβει 12,1% αλλά να εξασφαλίσει χαμηλότερο αριθμό εδρών (27). Το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος είναι μειωμένο κατά 0,4% σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 16ης Απριλίου. Παρ' όλα αυτά, αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που μια ακροδεξιά παράταξη θα καταλάβει έδρες στην ισπανική Βουλή.

Η δυνητική συμμαχία Λαϊκού Κόμματος, Πολιτών και Vox οδεύει να προσελκύσει το 45,4% των ψήφων και από 153 έως 162 έδρες, αντιστοίχως 23 έως 14 λιγότερες από την πλειοψηφία (176).

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 για λογαριασμό της εφημερίδας «ABC» διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 10.000 ψηφοφόρων από την 1η έως τη 19η Απριλίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±1%.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 07:22