Δικάζονται από σήμερα 17 δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, στο 27ο Ποινικό Δικαστήριο βαρέων αδικημάτων στην Κωνσταντινούπολη και όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «hurriyetdailynews.com» αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Από τα μεγαλύτερα ονόματα της τουρκικής δημοσιογραφίας που βρίσκονται κατηγορούμενοι ως «τρομοκράτες» μεταξύ άλλων είναι οι Can Dündar, Ahmet Şık, Kadri Gürsel και Musa Kart, έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον επειδή αποτελεί μεταξύ άλλων κόλαφο για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον αντιπολιτευόμενο Τύπο το καθεστώς Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις κατηγορίες περιλαμβάνονται της «συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και της «βοήθειας σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να είναι μέλος της». Συνολικά οι 17 κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη και συνεργάτες νυν ή πρώην της Cumhuriyet – εφημερίδας που ιδρύθηκε το 1924 – κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι υποστήριξαν διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν ακόμη έως και με 43 χρόνια κάθειρξη.

Ο πρώην διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, Can Dündar, (θα δικαστεί ερήμην του αφού έχει διαφύγει στη Γερμανία), κατονομάζεται ως ο κύριος ύποπτος στο κατηγορητήριο που ετοίμασε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης. Επίσης κατηγορούμενοι είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού. Το κατηγορητήριο ζητεί να καταδικασθεί σε κάθειρξη ανάμεσα σε 7,5 και 15 χρόνια οι Dündar, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Aydın Engin (μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Ινστιτούτου Τλυπου-IPI) , Bülent Yener και Günseli Özaltay.

Με τις ίδιες κατηγορίες για τον γελοιογράφο Musa Kart, τους Bülent Utku, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör και Hikmet Aslan Çetinkaya το κατηγορητήριο ζητεί κάθειρξη μεταξύ 9,5 και 29 χρόνων. Ενώ για τους Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç και Önder Çelik μεταξύ 11,5 και 43 χρόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτή η υπόθεση αποτελεί σύμβολο του πλήγματος της ελευθερίας που παρατηρείται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου. Το οποίο ακολούθησαν μαζικές διώξεις Κούρδων βουλευτών, δημοσιογράφων που επέκριναν την πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η δίκη διεξάγεται σε τεταμένη ατμόσφαιρα μετά την όξυνση την προηγούμενη εβδομάδα των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Γερμανίας, μετά τη σύλληψη πολλών υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και της διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία και ενός Γερμανού ακτιβιστή.

Η Cumhuriyet (Δημοκρατία), από τις πιο παλιές τουρκικές εφημερίδες, η οποία έχει αποκτήσει τη φήμη ότι κάνει πολλές αποκαλύψεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις, καταγγέλλει ότι πρόκειται για πολιτική δίκη με στόχο να παταχθεί ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα Μέσα της χώρας.

«Η δίκη της Cumhuriyet είναι η δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία» δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF). «Δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες επειδή έκαναν τη δουλειά τους» κατήγγειλε.

Από τους κατηγορούμενους οι έντεκα βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, οι περισσότεροι εκ των οποίων για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών.

Μετά τη σύλληψη των δημοσιογράφων της, η εφημερίδα αφήνει κενό το κομμάτι της σελίδας όπου θα έπρεπε να φιλοξενούνται τα άρθρα τους.

Το 2014 είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν όταν σε άρθρο του είχε καταγγείλει ότι η Άγκυρα δίνει όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία.

Οι συνεργάτες της Cumhuriyet κατηγορούνται ότι βοήθησαν μία ή πολλές «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρεται στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK, μια ακροαριστερή ομάδα, την DHKP-C, και το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, 167 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία, οι περισσότεροι από τους οποίους στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Η Τουρκία βρίσκεται για το 2017 στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα-RSF.

Σε μια πρόσφατη ανακοίνωσή του η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις ζήτησε από την Άγκυρα να απελευθερώσει «αμέσως» τους συνεργάτες της Cumhuriyet.

Δύο ακτιβίστριες συνελήφθησαν αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους

Δύο δραστήριες ακτιβίστριες προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Nalan Erkem και η İlknur Üstün που κρατούντο αλλά είχαν αφεθεί ελεύθερες υπό περιοριστικούς όρους συνελήφθησαν και πάλι, όπως γράφει η ιστοσελίδα hurriyetdailynews.

Η Erkem της «Συνέλευσης Πολιτών» και η Üstün από τον «Συνασπισμό Γυναικών» βρίσκονταν ανάμεσα στους 10 ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί στις αρχές του μήνα σε αστυνομική επιδρομή κατά την διάρκεια σύσκεψης για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε νησί νότια της Κωνσταντινούπολης.
Τουρκικό Δικαστήριο στις 18 Ιουλίου είχε διατάξει την προφυλάκιση έξι από τους συλληφθέντες – συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή του παραρτήματος Τουρκίας της Διεθνούς Αμνηστίας İdil Eser, κατηγορούμενων ως «βοηθών τρομοκρατών».

Άλλοι τέσσερις είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στις 21 Ιουλίου εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης για τους τέσσερις Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan και Üstün, κάνοντας δεκτή εισαγγελική προσφυγή.

Ο John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, χαρακτήρισε τη νέα απόφαση «βάναυση και αναδρομική που αναγορεύει την ανοησία σε νέα ύψη».

*Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης