Δημοσκόπηση CNBC: Ένας στους δύο βλέπει Grexit

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015, 20:46
Δημοσκόπηση CNBC: Ένας στους δύο βλέπει Grexit
Με τις διαπραγματεύσεις να καταρρέουν και την πτώχευση να ελλοχεύει, η Wall Street προβλέπει πλέον μια ελληνική τραγωδία να εκτυλίσσεται στην παγκόσμια σκηνή, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το CNBC.

Οι μισοί ερωτηθέντες στην τελευταία έρευνα CNBC Fed δηλώνουν ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, από 39% τον περασμένο Απρίλιο. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της έρευνας.

Ο ένας στους τέσσερις σημειώνει παράλληλα ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία, από 1 στους 10 στην προηγούμενη έρευνα. Αυτό δείχνει ότι η Wall Street θεωρεί πως η αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει καλά μόνη της αλλά οι μεγαλύτερες απειλές έρχονται από το εξωτερικό.

Η παγκόσμια οικονομική αδυναμία θεωρείται ο δεύτερη μεγαλύτερη απειλή στην ανάκαμψη. Η αδυναμία στο εξωτερικό σε σύγκριση με μια πιο ισχυρή οικονομική εικόνα στις ΗΠΑ έχει βοηθήσει να ενισχυθεί το δολάριο, κάτι που θεωρείται από ορισμένους οικονομολόγους σαν κίνδυνος στην αμερικανική ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι αυξημένες ανησυχίες για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν αναμένεται να περάσουν και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η πιθανότητα να βγουν από την Ευρωζώνη η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιταλία διαμορφώνεται κοντά στο 10%, ελαφρά ενισχυμένη από την έρευνα του Απριλίου. Η Ιρλανδία παραμένει χαμηλά, μόλις στο 5%, κοντά σε Γερμανία και Γαλλία που είναι κάτω από το 5%.

Οι συνολικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν αισιόδοξες, με τους αναλυτές να δίνουν μόλις 15% πιθανότητα σε μια νέα ύφεση τους επόμενους 12 μήνες και την ανάπτυξη να υπολογίζεται στο 2,8% το 2016.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015, 20:46