Κόλαφος για τον Φρανσουά Ολάντ είναι η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το TNS Sofres-OnePoint για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro». Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν τον Γάλλο πρόεδρο να ηττάται από όλους στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα μεταξύ 2ας και 5ης Σεπτεμβρίου. Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε διάφορα πιθανά σενάρια συνδυασμών για τον πρώτο και δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να αποκλείεται από τον πρώτο κιόλας γύρο συγκεντρώνοντας το 11% έως 15% των προτιμήσεων.

Στους ερωτηθέντες ζητήθηκε να «ψηφίσουν» με βάση εννέα πιθανά διαφορετικά σενάρια για τους υποψηφίους του πρώτου και του δεύτερου γύρου. Σε όλα τα σενάρια ο Ολάντ δεν ξεπέρασε το 15%.

Στον πρώτο γύρο ενισχυμένοι εμφανίζονται ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, όπου φαίνεται ότι θα φτάσουν η ακροδεξιά υποψήφια και ένας αμιγώς δεξιός υποψήφιος (είτε ο Νικολά Σαρκοζί είτε ο Αλέν Ζιπέ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ολάντ δεν έχει ακόμα ανακοινώσει αν προτίθεται να είναι υποψήφιος, ξέρει όμως ότι έχει πέσει πολύ η δημοτικότητά του από την ημέρα που πέρασε αντιλαϊκά μέτρα.

Από τον χώρο της Δεξιάς θα αναμετρηθούν ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στον πρώτο γύρο ο Ζιπέ φτάνει το 33% και η Λεπέν το 29%. Σε άλλο σενάριο, όπου η μονομαχία κρίνεται μεταξύ Λεπέν και Σαρκοζί, η Λεπέν μένει στο 29% και ο Σαρκοζί παίρνει το 27%.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ, Εμανουέλ Μακρόν, κινείται στα διάφορα σενάρια με 15% έως 20% και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν της Αριστεράς φτάνει το 10% έως 13%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης