Το 70,4% των Σλοβένων είναι δυσαρεστημένο με το έργο της σλοβενικής κυβέρνησης και το ποσοστό στήριξης του πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ εμφανίζεται μειωμένο, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ninamedia.

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τον Μίρο Τσέραρ, τον οποίο ψήφισε το 35% των Σλοβένων ψηφοφόρων στις εκλογές τον περασμένο Ιούλιο, τώρα θα ψήφιζε το 23%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόμμα του Μίρο Τσέραρ εμφανίζεται να χάνει στήριξη των ψηφοφόρων για τρίτο κατά σειρά μήνα, με αποτέλεσμα να το προσπερνά το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Γιάνεζ Γιάνσα, το οποίο θα ψήφιζε το 24% των ερωτηθέντων, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνας και τον τηλεοπτικό σταθμό POP TV.

Σλοβένοι πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν την πτώση της στήριξης της κυβέρνησης και του κόμματος του πρωθυπουργού με το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται εδώ και μήνες ο κυβερνητικός συνασπισμός λόγω της αποτυχίας εξεύρεσης νέου υποψήφιου υπουργού Οικονομίας, αλλά και εξαιτίας της νέας σύγκρουσης κυβέρνησης και συνδικάτων απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα, στους οποίους η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αποδεχθεί μείωση των μισθών κατά 7%, αν δεν συναινέσουν στην ηπιότερη πρόταση της κυβέρνησης για περιορισμών των αποδοχών από τον επόμενο χρόνο.

Για τον λόγο αυτόν, τα συνδικάτα τον επόμενο μήνα ανήγγειλαν διαμαρτυρίες και ενδεχόμενες απεργίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καμία από τις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις της Σλοβενίας δεν εμφάνισε τόσο γρήγορα μείωση της δημοτικότητας, όπως η κυβέρνηση του Μίρο Τσέραρ, και είναι χαρακτηριστικό ότι ψηφοφόρους χάνουν όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, και οι Σοσιαλδημοκράτες και το Δημοκρατικό Κόμμα Συνταξιούχων.

Από την άλλη πλευρά, αυξάνεται η επιρροή της αντιπολιτευόμενης «Ενωμένης Αριστεράς», η οποία είναι κατά των μέτρων λιτότητας και κατά της ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας, και εμφανίζεται να έχει τη στήριξη του 8% των ψηφοφόρων, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που συγκέντρωσε στις εκλογές.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην κορυφή των δημοφιλέστερων πολιτικών της Σλοβενίας, «σκαρφάλωσε» ξανά έπειτα από τέσσερις μήνες ο πρόεδρος της χώρας Μπορούτ Παχόρ.

Στη θέση αυτή, το προηγούμενο τετράμηνο εναλλάσσονταν η ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Τάνια Φαγιόν και ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και υπουργός Γεωργίας Ντέγιαν Ζίνταν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης