Αποστολή στα Ιεροσόλυμα: Ελένη Καραθάνου

Τη Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε τον Ιερό Νιπτήρα που συμβολίζει την ταπείνωση, τον Μυστικό Δείπνο του Ιησού Χριστού με τους δώδεκα Αποστόλους και την προδοσία από τον Ιούδα.

Η ανταποκρίτρια του zougla.gr στα Ιεροσόλυμα, Έλενα Καραθάνου Ενώπιον εκατοντάδων πιστών και με αυξημένα μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ο Ιερός Νιπτήρας, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ στον προαύλιο χώρο του ιερού Ναού της Αναστάσεως. Εκεί από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το στήσιμο της εξέδρας που ο Πατριάρχης μαζί με τη συνοδεία και τους Αγιοταφίτες πατέρες υποδήθηκαν ο καθένας κάποιον από τους Αγίους Αποστόλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τέλεση του Ιερού Νιπτήρα είναι η ανάμνηση της νίψεως των ποδών των Αποστόλων από τον Κύριο κατά τον Μυστικό Δείπνο και συμβολίζει την ταπείνωση που πρέπει να δείχνουμε απέναντι στον συνάνθρωπό μας.

Όπως ο Κύριος έπλυνε τα πόδια των μαθητών του κατά το Μυστικό Δείπνο διδάσκοντάς τους την ταπείνωση έτσι και σήμερα ο Πατριάρχης ως ανάμνηση της πράξης αυτής, έπλυνε τα πόδια των δώδεκα Αγιοταφιτών. Οι προσκυνητές που βρίσκονται στα Ιεροσόλυμα αυτές τις ημέρες βρέθηκαν στον Ιερό Ναό για να δουν από κοντά την αναπαράσταση αυτή πριν αναχωρήσουν για τα προσκυνήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μυστικός Δείπνος συμβολίζει τις δυο όψεις της ζωής, εκείνης της αγάπης και της προδοσίας. Η αγάπη του Χριστού προς τον άνθρωπο οδηγεί στη λύτρωση από τα πάθη, ενώ η αγάπη του Ιούδα προς τα 30 αργύρια οδηγεί στην προδοσία και την καταστροφή. Επίσης, ο Θεός μας αφήνει ελεύθερους να διαλέξουμε ποιον από τους δυο αυτούς δρόμους θα ακολουθήσουμε. Ο Δείπνος λέγεται Μυστικός όχι γιατί τελέστηκε εν κρυπτώ αλλά γιατί εκείνο το βράδυ ο Χριστός αποκάλυψε στους δώδεκα μαθητές του το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.



Δείτε το ρεπορτάζ:


Ο συμβολισμός του Μυστικού Δείπνου και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας

Το βράδυ της Πέμπτης, μόλις λίγες ώρες πριν τη σύλληψή του, ο Ιησούς πριν αρχίσει το τελευταίο δείπνο που είχε με τους μαθητές του, σηκώθηκε από το τραπέζι, έβαλε νερό στο νιπτήρα και ξεκίνησε να πλένει τα πόδια των Αποστόλων. «Όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ’ όλους» είπε ο Ιησούς στους μαθητές του, θέλοντας να δείξει ότι δεν πρέπει να ζητάμε τα πρωτεία.

Πρώτα ξεκίνησε από τον Ιούδα και έπειτα στάθηκε μπροστά από τον Πέτρο ο οποίος αρχικά προσπάθησε να τον σταματήσει. Το ίδιο βράδυ ο Ιησούς μίλησε στους μαθητές του για την προδοσία και στη συνέχεια ευλόγησε το ψωμί και το κρασί και με αυτό τον τρόπο παρέδωσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Μόλις πήρε ψωμί στα χέρια του είπε: «Λάβετε φάγετε» ενώ το ίδιο έκανε και με το ποτήρι του κρασιού λέγοντας «πιέστε απ’ αυτό όλοι, γιατί αυτό είναι το αίμα μου». Μετά από αυτά τα λόγια ο Ιούδας έφυγε και συμφώνησε με τους αρχιερείς να τους τον παραδώσει.

Μετά το δείπνο αναχώρησαν προς το όρος των Ελαίων όπου ο Χριστός αφού προσευχήθηκε τρεις φορές περίμενε την σύλληψή του. Εκείνο το βράδυ ο Πέτρος τον αρνήθηκε τρεις φορές ενώ μετά από λίγο, ο Ιούδας κατέφτασε στο σημείο μαζί με ένοπλους στρατιώτες. Τότε τον πλησίασε και του έδωσε ένα φιλί για να τους τον υποδείξει και να γίνει η σύλληψή του. Έπειτα οδηγήθηκε στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα οι οποίοι μαζί με άλλους που συμμετείχαν στο συνέδριο για τον Χριστό τον έκριναν ένοχο και τον καταδίκασαν σε θάνατο.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι μία από τις πιο θλιβερές ημέρες της χριστιανοσύνης. Το βράδυ διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη ενώ όλο το βράδυ μέχρι το πρωί της Παρασκευής παραμένουν γυναίκες στις εκκλησίες και στολίζουν τον Επιτάφιο.

Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό γραφείο Γενικού Τουρισμού Mistakidis tours, για την ευγενική χορηγία του ταξιδιού στα Ιεροσόλυμα.

Επικοινωνία:
info@mistakidistours.gr
+210 52 21 860, 210 5234396
Αγ. Κωνσταντίνου 6, 1ος όροφος, Τ.Κ.: 104,31, Αθήνα


Διαβάστε επίσης:



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης