Δολιοφθορά σε αγωγό φυσικού αερίου στην Υεμένη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, 03:52
Δολιοφθορά σε αγωγό φυσικού αερίου στην Υεμένη
Ένοπλοι ανατίναξαν τμήμα ενός αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου την Παρασκευή στην Υεμένη σε αντίποινα για την επιδρομή μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους των Η.Π.Α. που στοίχισε τη ζωή σε πέντε μαχητές της Αλ Κάιντα, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Επικαλούμενο αξιωματούχους της Αστυνομίας αναφέρει πως η έκρηξη σημειώθηκε σε αγωγό ο οποίος καταλήγει σε εγκαταστάσεις της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total στο λιμάνι Μπάλχαφ.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι φλόγες ήταν ορατές από χλμ. μακριά, την ίδια στιγμή που ένας εργαζόμενος στην εταιρεία Yemen LNG τόνισε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου σταμάτησαν.

«Η έκρηξη σημειώθηκε 28 χλμ. βόρεια του λιμανιού Μπάλχαφ, από όπου εξάγεται υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η παραγωγή ανεστάλη», επεσήμανε.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009 και είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό έργο που έχει ολοκληρωθεί ποτέ στην πιο φτωχή χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Οι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και αερίου γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων ισλαμιστών μαχητών και ενόπλων μελών φυλών. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε σημειωθεί παρόμοια ενέργεια στον συγκεκριμένο αγωγό μετά από αεροπορική επιδρομή μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους εναντίον μαχητών της Αλ Κάιντα. Τότε χρειάστηκαν συνολικά περίπου 10 ημέρες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Μέσα στον Μάρτιο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 60 άνθρωποι στη διάρκεια επιθέσεων αμερικανικών αεροσκαφών στο έδαφος της Υεμένης.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, 04:03