Μία μέρα μετά την ορκωμοσία του, ο Μπαράκ Ομπάμα «έπιασε δουλειά», με πρώτα θέματα στην ατζέντα την οικονομία, το Ιράκ, το Γκουαντάναμο και την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Την Τετάρτη το απόγευμα (τοπική ώρα), ο νέος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους οικονομικούς του συμβούλους, για να συζητήσουν το πρόγραμμά του για την τόνωση της οικονομίας. Όπως λέγεται, έδωσε εντολή σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τα υπουργεία, να σταματήσουν οποιαδήποτε ρύθμιση εκκρεμοτήτων, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιθεώρησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργότερα, θα βρεθεί με ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, για να συζητήσουν το θέμα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ έως το καλοκαίρι του 2010. Επιπλέον, ο Αφροαμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή προς στρατιωτικούς δικαστές του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο, να «παγώσουν» τις δίκες των κρατουμένων για 120 μέρες, ώστε να δοθεί χρόνος στο Πεντάγωνο να τις επανεξετάσει.

Από την άλλη, ο Ομπάμα δεσμεύτηκε να εργαστεί «ενεργά» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με πολλούς ηγέτες της περιοχής, όπως με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μπουμπάρακ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, το βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Αμερικανού προέδρου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης