Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να απαντήσει στην ερώτηση του Γάλλου ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jean-Paul Garraud, για το αν η Κομισιόν σκοπεύει να δώσει το παράδειγμα μειώνοντας τη θέρμανση εντός των δικών της εγκαταστάσεων, ο Επίτροπος Hahn «ομολόγησε» ότι τα μέτρα περιορισμού της θέρμανης θα εφαρμοσθούν και στις εγκαταστάσεις της Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κομισιόν, είπε, θέλει να δώσει το παράδειγμα σύμφωνα με την Ανακοίνωση για τον οικολογικό χαρακτήρα της Επιτροπής, το οποίο εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2022 και προς το σκοπό αυτό, μεταξύ των διαφόρων μέτρων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, η Κομισιόν θα μειώσει την θέρμανση των χώρων της το χειμώνα.

Όπως ανέφερε, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, αποφασίστηκε ότι το σημείο ρύθμισης για τη θερμοκρασία το χειμώνα θα μειωθεί στους 19 °C κατά τις ώρες εργασίας και εκτός αυτών των ωρών η θερμοκρασία θα μειωθεί στους 15°C.

Η ίδια προσέγγιση ισχύει για άλλες εγκαταστάσεις της Κομσιόν όπου οι θερμοκρασίες μειώνονται, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στα κράτη μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση του, ωστόσο, ο Γάλλος ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, συμβούλευσε «έντονα» τους ευρωπαίους πολίτες να μειώσουν τη θέρμανση κατά έναν, δύο ή τρεις βαθμούς αυτόν τον χειμώνα.

Υπογράμμισε δε ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται ότι, υπό το φως των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, πολύ σύντομα οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μειωθούν δραστικά ή ακόμη και θα σταματήσουν εντελώς.

Σ’ ότι αφορά την θέρμανση για τα νοικοκυριά, ο Επίτροπος ανέφερε ότι, ο Κανονισμός Ασφάλειας Εφοδιασμού Αερίου ορίζει προστατευόμενους πελάτες τα κυρίως νοικοκυριά και υπό προϋποθέσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ουσιαστικές κοινωνικές υπηρεσίες και τηλεθέρμανση, πράγμα που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να προστατεύουν νομικά τις προμήθειες προς αυτούς τους πελάτες μέσω του προτύπου προμήθειας.

Επιπλέον, το «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα» καλεί όλους τους καταναλωτές να μειώσουν οικειοθελώς τη ζήτηση και καθορίζει μέτρα ορθής πρακτικής για τον τρόπο μείωσης της ζήτησης.

Η μείωση της ζήτησης καλεί πρώτα τα κράτη μέλη να μειώσουν τη ζήτηση οικειοθελώς κατά 15%. Αν η μείωση είναι ανεπαρκής, το Συμβούλιο μπορεί να ενεργοποιήσει «Ενωσιακό συναγερμό» μετά από πρόταση της Κομισιόν, ενεργοποιώντας την υποχρεωτική υποχρέωση των κρατών μελών να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης