Στο Πακιστάν βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που την ήθελαν μετά το Αφγανιστάν να πραγματοποιεί επίσκεψη και στη γειτονική χώρα. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ισλαμαμπάντ έχουν επιδεινωθεί από τον περασμένο Μάιο όταν ειδική ομάδα του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. προχώρησε στην εκτέλεση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Osama bin Laden, στη διάρκεια μυστικής επιχείρησης στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερα, ύστερα από τους ισχυρισμούς αρκετών στρατιωτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων των Η.Π.Α. για τον ρόλο του Πακιστάν στην καταπολέμηση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Χακάνι, που ευθύνεται για σειρά επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων στο Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν Ταλιμπάν που δραστηριοποιούνται στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επιδιώξει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον πάλαι ποτέ παραδοσιακό σύμμαχο της χώρας της προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Οι αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν μέχρι τις αρχές του 2014 και ήδη τους τελευταίους μήνες υπάρχει έξαρση των βομβιστικών επιθέσεων στην ασιατική χώρα, εντείνοντας έτσι τον προβληματισμό του κατά πόσο οι Αρχές του Αφγανιστάν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία του κράτους.

Νωρίτερα, η Hillary Clinton είχε επισημάνει σε δηλώσεις της στο Αφγανιστάν ότι το Πακιστάν πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης στις συγκρούσεις που σημειώνονται στη γειτονική χώρα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης