Ευθύνες στην κυβέρνηση Ομπάμα για την πετρελαϊκή ρύπανση

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 12:37
Ευθύνες στην κυβέρνηση Ομπάμα για την πετρελαϊκή ρύπανση
Τις διαστάσεις της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού, μετά την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon τον Απρίλιο και τη διαρροή πετρελαίου που ακολούθησε, υποτίμησε αρχικά η κυβέρνηση Ομπάμα, σύμφωνα με έκθεση η οποία συντάχθηκε από ομάδα ειδικών επιστημόνων και κατατέθηκε στην κυβερνητική επιτροπή έρευνας, τη National Oil Spill Commission.

Η έκθεση δεν αντανακλά αναγκαστικά τις απόψεις της επιτροπής, η οποία έχει επιφορτισθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2011 τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την ποσότητα του πετρελαίου που διέρρεε στη θάλασσα μετά την έκρηξη στην εξέδρα που εκμεταλλευόταν η BP στις 20 Απριλίου «έπληξαν την εμπιστοσύνη του κοινού για την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην πετρελαϊκή ρύπανση» αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε άμεσα στη δημοσίευση της έκθεσης, υπενθυμίζοντας ότι οι αξιωματούχοι στους οποίους ανατέθηκε από την κυβέρνηση η διαχείριση της καταστροφής είχαν προειδοποιήσει από την αρχή ότι η διαρροή πετρελαίου είναι πιθανόν να είναι μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτήν που είχε ανακοινωθεί.

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί των θαλασσών ανακάλυψαν μία «νεκρή ζώνη» στον Κόλπο του Μεξικού, σχεδόν 35 ναυτικά μίλια από την περιοχή όπου έγινε η έκρηξη στις 22 Απριλίου στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου. Δύτες και ωκεανολόγοι που ερευνούν την περιοχή παρατήρησαν ότι σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι δεν ζουν πια ψάρια ούτε αναπτύσσεται χλωρίδα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 12:37