Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία για τρίτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια βρίσκεται η Αργεντινή, καθώς σε ναυάγιο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και την ομάδα πιστωτών της, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι η Τετάρτη, καθώς μετά θα καταστεί αδύνατη η καταβολή 539 εκατ. δολαρίων για πληρωμές τοκομεριδίων σε πιστωτές της χώρας. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα σενάρια αντίδρασης της Αργεντινής απέναντι σε αυτήν την προοπτική, με τους οικονομολόγους να θεωρούν βέβαιη τη «βουτιά» της χώρας στην ύφεση, την αύξηση του πληθωρισμού και την απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες, καθώς και την απομάκρυνση επιχειρήσεων από τη χώρα. Παράλληλα, θεωρείται πιθανή μια δεύτερη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος (πέσο).

Ωστόσο, αρκετοί εκτιμούν πως οι συνέπειες της νέας χρεοκοπίας δεν θα είναι το ίδιο οδυνηρές όπως εκείνης που συνέβη πριν από 13 χρόνια. Τότε η ανεργία άγγιξε το 25%, εξωθώντας χιλιάδες Αργεντινούς στο να μαζεύουν χαρτιά από τους δρόμους προκειμένου να τα πουλήσουν σε εργοστάσια ανακύκλωσης. Η οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με το 2001, όταν η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών ύστερα από τέσσερα χρόνια ύφεση. Μάλιστα, δεν λείπουν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι ασκούν έντονη κριτική στη διεθνή κοινότητα, κάνοντας λόγο για παιχνίδια του ΔΝΤ ώστε να σταματήσει η ανάπτυξη στη χώρα.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες έχει υιοθετήσει επιθετική στάση, υποστηρίζοντας ότι η Αργεντινή έχει εκπληρώσει τη δική της υποχρέωση, καταθέτοντας τις πληρωμές των τοκομεριδίων που λήγουν στις 30 Ιουλίου στην αμερικανική Bank of New York Mellon, αλλά ο δικαστής της Νέας Υόρκης Τόμας Γκρίζα απαγόρευσε τη μεταφορά των ποσών αυτών στους ομολογιούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε χρεοκοπία οδηγούνται όσοι δεν πληρώνουν και η Αργεντινή πλήρωσε» δήλωσε η Φερνάντες, προσθέτοντας ότι πρόκειται να επινοηθεί ένας νέος όρος, ο «Griefault», που συντίθεται από το όνομα του δικαστή Γκρίζα (Griesa) και τη χρεοκοπία (default).

Το τότε και τώρα

Ο Αρτούρο Πορζεκάνσκι, διευθυντής του προγράμματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας ότι μια πιθανή επίπτωση της χρεοκοπίας θα ήταν το κλείσιμο των πιστωτικών αγορών ή η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες, τους κρατικούς οργανισμούς, τις περιφέρειες, τους δήμους και τον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο YPF.

«Αυτοί οι κρατικοί οργανισμοί και άλλοι φορείς εκτός της κεντρικής κυβέρνησης μπορεί να μην είναι σε θέση να αντλήσουν κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές. Αντί για την αναχρηματοδότηση του χρέους τους, θα πρέπει να το αποπληρώσουν και να κάνουν μικρότερες δαπάνες. Τελικά, αυτό θα μειώσει τις επενδύσεις» ανέφερε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «FT», το ύψος του αθετημένου χρέους θα ήταν επίσης μικρότερο και συγκεκριμένα 30 δισ. δολάρια έναντι 80 δισ. δολαρίων το 2001.

Παράλληλα, μια χρεοκοπία είναι επίσης απίθανο να έχει επιπτώσεις στις αναδυόμενες αγορές. Σε αντίθεση με το 2001, το χρέος της Αργεντινής το κατέχει σήμερα ένας μικρότερος αριθμός επενδυτών, όπως είναι τα ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), που είναι συνηθισμένα σε μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών και υψηλότερη μεταβλητότητα. Για την Αργεντινή, η άμεση επίπτωση μιας χρεοκοπίας θα γινόταν αισθητή στις αγορές, καθώς οι επενδυτές που έχουν ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας θα ζητούσαν να πληρωθούν, και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα υποβάθμιζαν το αξιόχρεο των αργεντινών ομολόγων.

Μετά τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας, που προκλήθηκαν από τις αυξανόμενες αμφιβολίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας της Αργεντινής με ομάδα πιστωτών της που δεν έχει δεχθεί το «κούρεμα» των ομολόγων τους, οι τιμές τους θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω, εκτιμούν οικονομολόγοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης