Αιφνιδιαστική παραίτηση του Πάπα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013, 13:13


Αποχωρεί στο τέλος του μήνα από τον θρόνο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, σύμφωνα με πηγές του Βατικανού.

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ηλικίας 85 ετών, ανέλαβε το 2005 τον θρόνο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μετά τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'.



Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, Φρεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο Πάπας θα αποχωρήσει την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις 20.00 το βράδυ.

Η ανακοίνωση για την παραίτηση του Πάπα από το ραδιόφωνο του Βατικανού

Πρόκειται για μία εντελώς απροσδόκητη εξέλιξη που αποτελεί την πρώτη παραίτηση Πάπα μετά το 1415. Το κονκλάβιο των Καρδιναλίων που θα επιφορτιστεί με την εκλογή του νέου Πάπα αναμένεται να συνεδριάσει στα μέσα Μαρτίου, οπότε -όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης- η εκλογή του νέου Ποντίφικα θα έχει ανακοινωθεί περί τα τέλη Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι ο εκκλησιαστικός νόμος επιτρέπει την παραίτηση του εκάστοτε Πάπα, εφόσον ο ίδιος ο Ποντίφικας το επιθυμεί.



Ο καρδινάλιος, Τζόζεφ Ράτζινγκερ, ήταν καθηγητής πιάνου και αρχικά δεν επιθυμούσε να αναλάβει τα ηνία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας καθώς το 2005 σκεφτόταν σοβαρά να συνταξιοδοτηθεί.

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος δήλωσε πως αισθάνεται ότι δεν είναι πλέον αρκετές οι δυνάμεις του για να συνεχίσει να προσφέρει στην Εκκλησία από αυτή την τόσο σημαντική θέση. Ο Πάπας ανακοίνωσε αρχικά την απόφασή του μιλώντας στα λατινικά στο πλαίσιο συνάντησης με καρδινάλιους του Βατικανού.



«Αφού εξέτασα επιμόνως τη συνείδησή μου μπροστά στον Θεό κατέληξα στη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω βαθέως γήρατος, δεν είναι σε θέση πλέον να διασφαλίσουν την αποτελεσματική άσκηση των ποιμαντορικών μου καθηκόντων».



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακριβείς λόγοι της αιφνιδιαστικής παραίτησης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, αν και από τα συμφραζόμενα φαίνεται πως πρόκειται για λόγους υγείας.



Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση: 13.02

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής- Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013, 14:19