Αναζητώντας διέξοδο στην πολιτική κρίση η νέα κυβέρνηση στο Κάιρο υποστηρίζει πως προτίθεται να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει συμμετοχή των ισλαμιστών στην κυβέρνηση. Κάτι που όμως, εκείνοι αρνούνται. 

Στον μουσουλμανικό κόσμο έχει αρχίσει το Ραμαζάνι, ενώ η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως προτίθεται να αξιοποιήσει την θρησκευτική γιορτή για να ξεκινήσει πρωτοβουλία συμφιλίωσης του αιγυπτιακού λαού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος πρωθυπουργός Χασίμ Αλ Μπεμπλαβί προτίθεται συμπεριλάβει στη νέα κυβέρνηση εκπροσώπους του Κόμματος για Ελευθερία και Δικαιοσύνη, που θεωρείται πολιτική πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων στη νέα μεταβατική κυβέρνηση θα συμμετέχουν ακόμα και μέλη του υπερσυντηρητικού κόμματος Νουρ. Μέχρι στιγμής ωστόσο οι ισλαμιστές δείχνουν να αποκλείουν κάθε συνεργασία.

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους για ριζοσπαστικοποίηση των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Στη σκιά της νέας κλιμάκωσης της βίας στην Αίγυπτο, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αντλί Μανσούρ παρουσίασε χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός των επομένων έξι μηνών. Στο διάστημα αυτό θα έχει τροποποιηθεί το σύνταγμα της χώρας, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απορρίπτει το χρονοδιάγραμμα του Μανσούρ και καλεί τους οπαδούς της σε νέες κινητοποιήσεις στο Κάιρο και σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δύσκολη η ένταξη των Αδελφών Μουσουλμάνων στην πολιτική διαδικασία»

Ο μεταβατικός πρόεδρος Μανσούρ, αλλά κυρίως ο διάδοχός του θα κληθούν να επιτύχουν το ακατόρθωτο: την συνένωση ενός βαθύτατα διχασμένου λαού. Και μπορεί οι επαναστάτες του κινήματος Tamarud να συνέλεξαν 20 εκατομμύρια υπογραφές κατά του Μόρσι και της διακυβέρνησης της χώρας τους από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ωστόσο και οι ίδιοι γνωρίζουν πόσο ισχυρό είναι το ισλαμιστικό κίνημα στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον Αμρ Χασίμ Ραμπέα από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Al–Ahram του Καιρου, «στην παρούσα φάση δεν είναι εύκολο να ενταχθούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην πολιτική διαδικασία».
Τα μέτωπα έχουν γίνει αδιάλλακτα και η σύγκρουση κλιμακώνεται. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στους δρόμους των αιγυπτιακών πόλεων.

Φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας

Αυτό που σήμερα αποτελεί ζητούμενο στην Αίγυπτο είναι ένας «ουδέτερος διαμεσολαβητής» που θα διέθετε την δέουσα αξιοπιστία για να συγκροτήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σήμερα το πολιτικό Ισλάμ απέχει από τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι περιορίζονται σε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα, έχοντας υποστεί ένα ισχυρό πλήγμα που τους έχει αποδυναμώσει πολιτικά. Καλούν τους οπαδούς τους σε εξέγερση, ενώ στο διαδίκτυο απειλούν ακόμη και με τρομοκρατικά χτυπήματα, εάν δεν επανέλθει στο αξίωμά του ο Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι Αιγύπτιοι φοβούνται ότι θα σημειωθεί ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων στο επόμενο διάστημα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπονομεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο την ανασυγκρότηση της χώρας. Οι αριστερές-φιλελεύθερες δυνάμεις της Αιγύπτου έχουν συνειδητοποιήσει αυτόν τον κίνδυνο. Για τον λόγο αυτόν επιμένουν στη συμμετοχή του πολιτικού Ισλάμ στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Θα τα καταφέρουν όμως;

Οι συλλήψεις προκαλούν νέες εντάσεις

Ο αρχιεισαγγελέας της Αιγύπτου διέταξε την σύλληψη ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, παρά το γεγονός ότι ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της χώρας ετοιμάζεται να ζητήσει την συμμετοχή της οργάνωσης στον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το γραφείο του αρχιεισαγγελέα εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για τον επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε, τον υπαρχηγό του και 8 άλλα μέλη της οργάνωσης, που θεωρούνται ύποπτοι για την υποκίνηση βιαιοτήτων που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 50 ανθρώπων το Σαββατοκύριακο έξω από το αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο.

Εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε μέσω Twitter ότι πρόκειται «για τις ίδιες παλιές τακτικές του αστυνομικού κράτους» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος κατηγορείται για προδοσία.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι ο πρώην Πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, παραμένει υπό κράτηση για την δική του ασφάλεια και τυγχάνει αξιοπρεπούς μεταχείρισης, ενώ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του.

Νωρίτερα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου μετέδωσαν ότι ο Πρωθυπουργός Χαζέμ Ελ-Μπεμπλάουι, σχεδιάζει να προσφέρει υπουργικά χαρτοφυλάκια σε μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Ισλαμικού Κόμματος Νούρ.

Αμερικανική αντίδραση

Η αμερικανική κυβέρνηση, προσπαθώντας να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο προσεκτική στάση απέναντι στα γεγονότα που συγκλονίζουν την Αίγυπτο, προχώρησε σε επικρίσεις απέναντι στην κυβέρνηση του Καΐρου για τις συλλήψεις κορυφαίων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει πως «οι συλλήψεις των τελευταίων ημερών με στόχο συγκεκριμένες ομάδες δεν συνάδουν με την εθνική συμφιλίωση, την οποία λένε ότι επιδιώκουν η μεταβατική κυβέρνηση και ο στρατός».

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «αν συνεχισθούν οι πολιτικές συλλήψεις, είναι δύσκολο να δει κάποιος πώς θα μπορούσε να ξεπεράσει η Αίγυπτος την κρίση» επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για διαβουλεύσεις στο Κάιρο που ουδένα θα αποκλείουν.

Μπαν Κι Μούν: Ανησυχία για την κατάσταση στην Αίγυπτο

Την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες κρατήσεις καθώς και για τα εντάλματα σύλληψης ηγετών της Μουσουλμανικής αδελφότητας στην Αίγυπτο, εξέφρασε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπάν Κι Μούν.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπάν, όλα τα μέρη του πολιτικού φάσματος της Αιγύπτου πρέπει να συμμετάσχουν σε ειρηνικό πολιτικό διάλογο ενώ επανέλαβε την υποστήριξη του προς τον Αιγυπτιακό λαό.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε ότι το κίνημα δεν θα αποσύρει το αίτημα του για αποκατάσταση του Προέδρου Μόρσι. Ωστόσο επανέλαβε ότι η οργάνωση θα επιμείνει με ειρηνικές δράσεις.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει καλέσει τους υποστηρικτές της σε μαζικές διαδηλώσεις την Παρασκευή. Το ίδιο έχει κάνει και το κίνημα Ταμαρούντ, κατά του προέδρου Μόρσι.

Νέα αιτία συγκρούσεων

Όπως αναφέρουν αιγύπτιοι αξιωματούχοι, ο ανώτατος εισαγγελέας στο Κάιρο Χεσάμ Μπαρακάτ έχει ήδη λάβει καταθέσεις από δικαστήριο στην Ισμαϊλίγια σχετικά με την απόδραση το 2011 του Μοχάμεντ Μόρσι και άλλων 30 ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τη φυλακή.

Πιθανή εμπλοκή της Χαμάς στη φυγάδευση του Μόρσι από τη φυλακή -την οποία θεωρούν πιθανή οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, αλλά αρνείται η οργάνωση- θα συνιστούσε επέμβαση από το εξωτερικό.

Η αντιπολίτευση, που είχε δώσει αρκετή έκταση στο ζήτημα τους τελευταίους μήνες, έχει αφήσει να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βαρύνει με κατηγορίες προδοσίας τον ανατραπέντα πρόεδρο Μόρσι.

Εικόνες από την ταραγμένη Αίγυπτο

Δυσοίωνες προβλέψεις


Η κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει τεταμμένη και δεν διαφαίνονται προς το παρόν σημάδια βελτίωσης. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί τους γερμανούς τουρίστες για κινδύνους στην περιοχή λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

 O στρατός «σε θέση άμυνας»

Εκπρόσωποι του αιγυπτιακού στρατού ισχυρίζονται ότι αρχικός τους στόχος δεν ήταν να επιτεθούν σε διαδηλωτές. Στόχος τους ήταν να εισβάλουν στο κτίριο όπου λεγόταν ότι βρίσκεται ο Μούρσι.
Φιλειρηνικοί ισλαμιστές;

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και η φιλοισλαμική πτέρυγα που πρόσκειται σε αυτούς καταγγέλουν τη βία του στρατού. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, η επίθεση δυνάμεων του στρατού εν ώρα δημόσιας προσευχής ήταν μία πρόκληση άνευ προηγουμένου.

 Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη


Μέχρι στιγμής ο στρατός από τη μία πλευρά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι από την άλλη επιρρίπτουν τις ευθύνες για την αιματηρή τροπή των γεγονότων οι μεν στους δε. Είναι αλήθεια ωστόσο πως μέχρι και λίγο μετά την καθαίρεση του Μούρσι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούσαν τον κόσμο σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Οι σαλαφιστές υποχωρούν

Το μεγαλύτερο κόμμα των σαλαφιστών στη χώρα, «αλ Νουρ», είχε δεχθεί λίγο πριν την έναρξη των αιματηρών συμπλοκών να συνομιλήσει με τη στρατιωτική ηγεσία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Μετά την αιματοχυσία των τελευταίων ημερών όμως, απέκλεισε οριστικά κάθε ενδεχόμενο διαλόγου.

 Όλοι εναντίον όλων

Παρά τις αντικρουόμενες πληροφορίες για το πως ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ στρατού και ισλαμιστών υποστηρικτών του Μόρσι, ένα είναι σίγουρο: η βία στους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Αναλυτές κάνουν λόγο για μία Αίγυπτο προ των πυλών ενός εμφυλίου.
;
Όξυνση της έντασης

Μια αιματοβαμμένη σημαία ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι η Αίγυπτος βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 50 και οι τραυματίες τους 400. Ο θλιβερός απολογισμός συνεχίζεται, ενώ το πολιτικό μέλλον της χώρας διαγράφεται αβέβαιο.

Πηγές: Deutsche Welle – VOA News
Επιμέλεια:Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης