Σοκ προκαλούν οι σημερινές αποκαλύψεις της εφημερίδας Le Parisien. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα που στηρίζεται σε απόρρητο έγγραφο, ο Γαλλικός Στρατός χρησιμοποίησε τους στρατιώτες του ως πειραματόζωα κατά τις πρώτες επιφανειακές πυρηνικές δοκιμές στην έρημο Σαχάρα, στην Αλγερία, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, για να μελετήσει τα αποτελέσματα της ραδιενεργού ακτινοβολίας στους ανθρώπους.

Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε πέρυσι να αποζημιώσει τα θύματα των πυρηνικών αυτών δοκιμών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στο 1960 και το 1966, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις δοκιμές και τις ασθένειες από τις οποίες προσβλήθηκαν βετεράνοι, όπως ο καρκίνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν κατά τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο, η εφημερίδα αναφέρει, επικαλούμενη το απόρρητο έγγραφο που χρονολογείται από τότε, ότι ο Γαλλικός Στρατός έστειλε σκοπίμως τους στρατιώτες σε επικίνδυνες ασκήσεις στις 25 Απριλίου 1961.

Ένας από τους στόχους ήταν «να μελετηθούν οι φυσικές και οι ψυχολογικές επιπτώσεις των ατομικών όπλων στους ανθρώπους, με σκοπό να αποκτηθούν τα αναγκαία στοιχεία για τη φυσική προετοιμασία και την ψυχική εκπαίδευση του σύγχρονου μαχητή», σύμφωνα με το κείμενο του εγγράφου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 300 στρατιώτες συμμετείχαν στη δοκιμή του 1961 και περίπολοι διατάχθηκαν να επιθεωρήσουν τον τόπο της έκρηξης αμέσως μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία από το 1966 μέχρι το 1996. Πολλοί βετεράνοι έχουν δηλώσει ότι έλαβαν διαταγές να πλεύσουν προς τις μολυσμένες περιοχές μετά τις δοκιμές για να εξετάσουν τις συνέπειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης