Υπουργοί και αξιωματούχοι από περίπου 30 χώρες που παράγουν πυρηνική ενέργεια απηύθυναν σήμερα έκκληση για δοκιμές ασφαλείας σε όλους τους αντιδραστήρες, καθώς η καταστροφή στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για τις υφιστάμενες προδιαγραφές ασφαλείας.

Η πλειοψηφία των εκπροσώπων στις συνομιλίες αυτές που φιλοξενούνται από την γαλλική προεδρία της G20, υποστήριξε τις δοκιμές αντοχής που θα προσδιορίσουν εάν και κατά πόσον οι πυρηνικές μονάδες θα μπορούσαν να αντέξουν μεγάλες καταστροφές, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι που σάρωσαν την Φουκουσίμα τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δυστύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία μας συντάραξε όλους και προέκυψε πολύ γρήγορα η ανάγκη να αντληθούν διδάγματα, να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε τις προδιαγραφές και τη συνεργασία μας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η οποία προήδρευσε των συνομιλιών.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στη Γαλλία τον περασμένο μήνα ότι απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες για την πυρηνική ασφάλεια.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί, διεθνείς κανονισμοί για την πυρηνική ασφάλεια, παρά μόνο συστάσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), την επιβολή των οποίων έχουν αναλάβει οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από την εξεύρεση συναίνεσης για ελέγχους αντοχής για την πυρηνική ασφάλεια, οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της ΙΑΕΑ για την πυρηνική ασφάλεια.

Η σύνοδος, που συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, έχει ως στόχο τον καθορισμό μιας κοινής βάσης μεταξύ των μεγάλων χωρών που παράγουν πυρηνική ενέργεια, πριν από την υπουργική σύνοδο της ΙΑΕΑ στις 20-24 Ιουνίου στη Βιέννη.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης