Του Κώστα Μπετινάκη

Όσοι έχουν καλή κι όχι επιλεκτική μνήμη γνωρίζουν πολύ καλά πως μόνον από το 2017 η Ουάσινγκτον παρείχε στρατιωτική «βοήθεια» στο 73% των δικτατοριών του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι οι Η.Π.Α. στρέφονται εναντίον ενός από τους δικτάτορες επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή που τους βολεύει αποκαλώντας τους: Hussein, Noriega, Gadaffi, Assad. Δεν ξεχνάμε, βέβαια, πως μερικές φορές χάνουν έναν δικό τους δικτάτορα από άλλους απρόσμενους λόγους, όπως τον Σάχη του Ιράν ή τον Χόσνι Μουμπάρακ. Για τον δεύτερο, πάντως, βρήκαν σύντομα αντικαταστάτη – τον αλ Σίσι.

Μερικές φορές ένας από τους εκλεκτούς των ΗΠΑ δικτάτορας, προηγουμένως, περνάει αρκετά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκπαιδευόμενος αλλά και περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία.

Αν έχετε ακουστά, ο Juan Guaido, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε «πρόεδρος» της Βενεζουέλας, είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου George Washington στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον έχει τη φήμη πως στρατολογεί φοιτητές από μικρές μακρινές χώρες με υποσχέσεις ότι οι ΗΠΑ θα τους στηρίξουν στο να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιος από τους συμπατριώτες τους θα ζήσει ή θα πεθάνει.

Μήπως απόφοιτος του George Washington (αλλά και των Χάρβαρντ και Πρίνστον) δεν ήταν ο Syngman Rhee;

Πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε αποσταλεί στη Νότια Κορέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να αναλάβει την εξουσία και να διαπράξει τεράστιες θηριωδίες. Ήταν εκείνος που ώθησε την Κορεατική Χερσόνησο σε πόλεμο.

Όλα αυτά μου τα θύμισε άρθρο του David Swanson (συγγραφέας, δημοσιογράφος και διευθυντής της ιστοσελίδας WorldBeyondWar.org  -υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης το 2015, 2016, 2017, 2018), στο informationclearinghouse.info.

Έτσι φτάσαμε στον Χαλίφα Χαφτάρ και σε όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στη Λιβύη. Αυτός ο τύπος, λοιπόν, έζησε στο Falls Church της Βιρτζίνια από το 1990 έως το 2007 και στη Βιέννη της Βιρτζίνια μέχρι το 2011. Αν δεν είστε από το Fairfax County της Βιρτζίνια, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πόσο μεγάλη επιρροή έχει εκεί η CIA από το Langley της Virginia.

Από εκεί έγινε «εξαγωγή» του Χαφτάρ στη Λιβύη για να πραγματοποιήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αποτυχημένες προσπάθειες να αναλάβει τη θέση του δικτάτορα, για την οποία προοριζόταν.

Η πλέον πρόσφατη απόπειρά του συνεχίζεται και σήμερα, από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες τον έστειλαν στη Λιβύη, το 2011.

Η περίπτωση του Χαφτάρ δεν είναι μοναδική. Στην περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας φιλοξενούνται αρκετοί δικτάτορες εν αναμονή, γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί στον Mike Pence.

Εκεί ζει ο πρίγκιπας Αχμάντ Σαχ Χαν και άλλα μέλη της αφγανικής βασιλικής οικογένειας.

Καθώς και ο Ιρανός πρίγκιπας Reza Pahlavi (ο γιος του τελευταίου δικτάτορα –σάχη, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει στο Ιράν από το 1953 έως το 1979).

Ο Pahlavi ζει στο Potomac του Maryland (στην άλλη όχθη από τον ποταμό του Langley) και υποστηρίζει ανοιχτά την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης ή, όπως το θέτει η Washington Post, «διαχειρίζεται την οργάνωση υπεράσπισης που είναι ειλικρινής για την ανάγκη για δημοκρατία στην πατρίδα του».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης