Εκτελέστηκε διά τουφεκισμού σήμερα ο Ζιενγκ Μίνσενγκ, ο πρώην γιατρός που είχε καταδικαστεί για τις δολοφονίες οκτώ παιδιών στην Κίνα.

Ο Μίνσενγκ, 41 ετών, είχε ομολογήσει ότι στις 23 Μαρτίου μαχαίρωσε εκ προθέσεως μέχρι θανάτου οκτώ παιδιά και τραυμάτισε άλλα πέντε, στην πύλη του πειραματικού πρωτοβάθμιου σχολείου Νάνπινγκ, στην ομώνυμη πόλη της επαρχίας Φούτζιαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άγαμος πρώην γιατρός είχε καταδικαστεί σε θάνατο στις 8 Απριλίου, ενώ εκτελέστηκε μετά την επικύρωση της ποινής του από ανώτερο δικαστήριο, ύστερα από την έφεση που άσκησε ο δικηγόρος του στις 20 Απριλίου.

Ο Μίνσενγκ δικαιολόγησε τις αποτρόπαιες πράξεις του, λέγοντας ότι προέβη στην επίθεση λόγω της απόγνωσης που ένιωθε για τις αποτυχίες του στην επαγγελματική και οικογενειακή του ζωή καθώς και στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Παρόλο που δεν είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι αποτυχίες του τον έκαναν να πιστεύει ότι η ζωή του «δεν είχε νόημα».

Η πρόθεση της κυβέρνησης να κατευνάσει την οργή των πολιτών για τα πιο σοβαρά εγκλήματα ίσως να αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ασυνήθιστα ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης και την εκτέλεση του Ζιενγκ, διαδικασίες που διήρκησαν λιγότερο από έναν μήνα. Οι περισσότερες υποθέσεις δεν οδηγούνται στα δικαστήρια πριν περάσουν μήνες, ωστόσο κάποιες που τυγχάνουν προβολής, όπως οι δολοφονίες και βαριά κακουργήματα, εκδικάζονται με ταχείες διαδικασίες με πρωτοβουλία εισαγγελέων και δικαστηρίων, που τελούν υπό την επίβλεψη αξιωματούχων του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεκίνο διατηρεί μυστικό τον αριθμό των εκτελέσεων καταδικασθέντων για σοβαρά εγκλήματα στη χώρα, πάντως το Ίδρυμα Ντουί Χουά, που εδρεύει στις ΗΠΑ, εκτιμά ότι στην Κίνα τα τελευταία χρόνια θανατώνονται ετησίως τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι – εκτελέσεις που ξεπερνούν όσες γίνονται συνολικά, παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει περιορίσει την επιβολή της θανατικής ποινής τα τελευταία χρόνια αλλά την εσχάτη των ποινών εξακολουθούν να επισύρουν 68 κακουργήματα, περιλαμβανομένων του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της εκτεταμένης διαφθοράς και άλλων μη βίαιων εγκλημάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης