Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Φέρεντς Γκιούρτσανι, ο οποίος είχε συλληφθεί νωρίτερα σήμερα από την αστυνομία όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης στη διάρκεια διαδήλωσης έξω από τη βουλή της χώρας, αφέθηκε ελεύθερος περίπου μια ώρα μετά την προσαγωγή του.

Ο Γκιούρτσανι δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει εάν-και τι είδους-διαδικασία μπορεί να αρχίσει σε βάρος του ιδίου και των άλλων βουλευτών που συνελήφθησαν στην κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης, την οποία αποκάλεσε “το καθεστώς Όρμπαν”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία απομάκρυνε τον Γκιούρτσανι και πολλούς άλλους βουλευτές της κεντροαριστεράς και των πράσινων-φιλελεύθερων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν αλυσοδεθεί στην πύλη του κτιρίου της ουγγρικής Βουλής.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο πρόεδρος του κόμματος των Σοσιαλιστών Ατίλα Μεστερχάζι, που αποπειράθηκε να εμποδίσει τις συλλήψεις. Η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια σειρά νόμων που η αντιπολίτευση ερίζει ότι «σκοτώνουν την ελευθερία και είναι αντιδημοκρατικοί».

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης