Ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ένας από τους κορυφαίους Βάσκους αυτονομιστές της ΕΤΑ, ο Τζέσους Μαρία Ουριμετχεμπερία Μπολινάγκα, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή του σε αρκετές απαγωγές και δολοφονίες, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος, επειδή πάσχει από καρκίνο. Η κατάστασή του είναι κρίσιμη και μη αναστρέψιμη.

Ο αυτονομιστής είχε ξεκινήσει απεργία πείνας την οποία εγκατέλειψε αλλά περίπου 100 κρατούμενοι μέλη της ΕΤΑ συνέχισαν να αρνούνται την τροφή, πιέζοντας για την απελευθέρωσή του.
Δικαστής ο οποίος επισκέφθηκε τον Μπολινάγκα, έκρινε ότι μπορούσε να φύγει από το νοσοκομείο, στη χώρα των Βάσκων, όπου αυτή τη στιγμή κρατείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο κρατούμενος δεν αφέθηκε άμεσα ελεύθερος, καθώς η Εισαγγελία μπορεί εντός πέντε ημερών να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Αν απελευθερωθεί, ο Μπολινάγκα θα υπόκειται σε περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων είναι και η απαγόρευση να βρίσκεται κοντά στα σπίτια των θυμάτων του.

Ο σύλλογος των θυμάτων της τρομοκρατίας στην Ισπανία, καταδίκασε την απόφαση, λέγοντας ότι θα στείλει επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών την Παρασκευή, για να προσπαθήσει να ματαιώσει την αποφυλάκιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης