Εννέα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ειδοποιήθηκαν από τη Ρωσία για το ενδεχόμενο να καταχωρηθούν ως «πράκτορες του εξωτερικού»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017, 03:17
Εννέα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ειδοποιήθηκαν από τη Ρωσία για το ενδεχόμενο να καταχωρηθούν ως «πράκτορες του εξωτερικού»
Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ενημέρωσε εννέα ξένα μέσα ενημέρωσης (Αμερικανικά) για το ενδεχόμενο να καταχωρηθούν ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Πρόκειται για την “Φωνή της Αμερικής” (Voice of America) , τις ιστοσελίδες «Καύκασος. Πραγματικότητες», «Κριμαία. Πραγματικότητες», «Σιβηρία. Πραγματικότητες», «Idel.Πραγματικότητες», τον τηλεοπτικό σταθμό «Παρών χρόνος», το «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη» (Radio Free Europe) και «Ράδιο Ελευθερία» (Radio Liberty), την υπηρεσία Azatliq Radiosi του Radio Liberty που απευθύνεται στους Τατάρους και Μπασκίριους, όπως και το πρόγραμμα Factograf.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι σύντομα θα αποκτήσουν νομοθετική ισχύ οι σχετικές τροπολογίες που ψήφισε η Ρωσική Δούμα στις 15 Νοεμβρίου του 2017, οι οποίες προβλέπουν το ενδεχόμενο να καταχωριστούν στην κατηγορία των «πρακτόρων του εξωτερικού» ξένα μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία.

Η τροπολογίες αυτές, ψηφίστηκαν από την Ρωσική Δούμα κατ’ αναλογία με τις ισχύουσες εδώ και μερικά χρόνια νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τις ΜΚΟ που καταχωρίζονται ως «πράκτορες του εξωτερικού». Ωστόσο για να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και να επικυρωθεί από τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο νέος νόμος ψηφίσθηκε ομόφωνα από την Ρωσική Δούμα, ως απάντηση στην απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να υποχρεώσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT( Russia Today) που λειτουργεί στις ΗΠΑ, να καταχωριστεί στην κατηγορία των «πρακτόρων του εξωτερικού». Η διευθύντρια σύνταξης του RT Μαργκαρίτα Σιμονιάν είχε δηλώσει ότι το τηλεοπτικό δίκτυο είναι κατηγορηματικά αντίθετο με ένα τέτοιο αίτημα, αλλά θα υπακούσει επειδή σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει στις ΗΠΑ. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αναμένεται να συζητήσει τις τροπολογίες του σχετικού νόμου στην προσεχή ολομέλεια του που έχει προγραμματισθεί για τις 22 Νοεμβρίου.

Ο νέος ρωσικός νόμος έχει επικριθεί από το Βερολίνο, αλλά και από την Διεθνή Αμνηστία, επειδή υποχρεώνει τις οντότητες τις οποίες τις αφορά να δίνουν πληροφορίες για την χρηματοοικονομική τους κατάσταση και να ενημερώνουν στα έγγραφα που εκδίδουν ότι έχουν καταχωρηθεί ως «πράκτορες του εξωτερικού»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017, 03:19