Τα δύο εξτρεμιστικά ακροδεξιά κόμματα στη Γερμανία αναμένεται να συγχωνευθούν, μετά την απόφαση του συνεδρίου του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) υπέρ της σχετικής πρότασης χθες Σάββατο.

Από τους 207 συνέδρους του NPD, οι 194 συμφώνησαν να προχωρήσει η συγχώνευση με τη Γερμανική Λαϊκή Ένωση (Deutsche Volksunion, DVU). Η Ένωση αναμένεται να εξετάσει το θέμα σε σύνοδο των μελών της στα τέλη του μηνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν τις ψήφους νεοναζί. Θεωρούνται εχθρευόμενα την δημοκρατία κι έχουν υπάρξει αρκετές φορές εκκλήσεις προς τις αρχές να τεθούν εκτός νόμου. Στις εκλογές της περασμένης χρονιάς συγκέντρωσαν 1,5% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, αρκετά κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την εκπροσώπησή τους στην εθνοσυνέλευση.

Το NPD έχει έδρες σε δύο από τα 16 κρατιδιακά κοινοβούλια της Γερμανίας• η DVU δεν έχει καμία.

Η πρόταση να συγχωνευθούν τα δύο κόμματα εξετάζεται λόγω του γεγονότος ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ο αριθμός των μελών τους μειώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομοσπονδιακές υπηρεσίες που παρακολουθούν τις δραστηριότητες της ακροδεξιάς εκτιμούν ότι το NPD είχε περίπου 6.800 μέλη στα τέλη του 2009, με την DVU να έχει περίπου 4.000.

Περίπου 400 άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της ξενοφοβίας στην πόλη Χόχενμελσεν, στη Σαξωνία-Άνχαλτ, όπου έγινε το συνέδριο του NPD. Το αίτημα του δήμου του Χόχενμελσεν να απαγορευτεί η διεξαγωγή του συνεδρίου απορρίφθηκε από δικαστήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης