Ένταλμα σύλληψης του Καντάφι για βιασμούς ζητά ψυχολόγος

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011, 09:53
Ένταλμα σύλληψης του Καντάφι για βιασμούς ζητά ψυχολόγος
Μία Λίβυα ψυχολόγος από τη Βεγγάζη θα ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, και των γιων του, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν για βιασμούς, σύμφωνα με όσα γράφουν σήμερα οι Σάντεϊ Τάιμς της Μάλτας.

Η Σέχαμ Σεργκέουα θα καταθέσει στο δικαστήριο στη Χάγη για τους βιασμούς που κατηγορούνται ότι διέπραξαν ο πρώην ηγέτης της Λιβύης και οι γιοι του, σύμφωνα με την συγκεκριμένη εφημερίδα.

Η Σεργκέουα σημείωσε ότι πέντε γυναίκες που εργάζονταν ως προσωπικοί φρουροί ασφαλείας του Καντάφι συμφώνησαν να καταθέσουν ότι τις βίαζε συστηματικά ο συνταγματάρχης και οι γιοι του. «Με χαροποιεί πολύ για τις γυναίκες αυτές και για το λιβυκό λαό το γεγονός ότι το ΔΠΔ προτίθεται να με ακούσει», σημείωσε η ίδια.

Στις 27 Ιουνίου, το ΔΠΔ εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά του Καντάφι, του μεγαλύτερου γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ και του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντάλα Αλ Σενούσι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τώρα η Σεργκέουα θα ζητήσει, όπως σημείωσε, από τον γενικό εισαγγελέα του ΔΠΔ Λουίς Μορένο-Οκάμπο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά όλων των γιων του Καντάφι και του πρωθυπουργού αλ Μπαγντάντι αλ Μαχμούντι, ο οποίος φυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα για έξι μήνες στην Τυνησία για απόπειρα παράνομης εισόδου στη χώρα.

«Οι γιοι του Καντάφι ηγούνταν πολιτοφυλακών που διέπρατταν συστηματικά βιασμούς κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης», σημείωσε η Σεργκέουα, αναφερόμενη στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για το βιασμό χιλιάδων γυναικών από τους πιστούς στον Καντάφι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στις ιστορίες που διηγήθηκαν αρκετές γυναίκες, υπογράμμισε η ψυχολόγος. Πρώτα τις βίαζε ο Μουάμαρ Καντάφι και στη συνέχεια τις περνούσαν σε έναν από τους γιους του και στο τέλος σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, προτού επιτέλους τις αφήσουν, διευκρίνισε.

Στην ερώτηση αν στις ενέργειές της αυτές είχε τη στήριξη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, η Σεργκέουα δήλωσε ότι οι προσωρινές αρχές της χώρας ενθάρρυναν τις προσπάθειές της, αλλά δεν προσέφεραν σημαντική περαιτέρω βοήθεια.

Η Σέχαμ Σεργκέουα αναμένεται να καταθέσει στο ΔΠΔ το φάκελο για τους βιασμούς εντός δύο εβδομάδων.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011, 09:53