Επικίνδυνα τα βακτήρια στις πισίνες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Μαΐου 2013, 07:50
Επικίνδυνα τα βακτήρια στις πισίνες
Το κολύμπι στις πισίνες είναι αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων. Το πόσο ασφαλές είναι όμως αυτό ελέγχεται. Πολλοί κάνουν λόγο για ύπαρξη πολλών βακτηρίων στις πισίνες καθώς το νερό δεν ανανεώνεται συχνά και το χλώριο που περιέχει το νερό δεν σκοτώνει στιγμιαία τα μικρόβια και τα βακτήρια. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, που εφιστά την προσοχή των κολυμβητών στις πισίνες στην καθαριότητα.

Ποσοστό 58% των δειγμάτων από φίλτρα πισίνας που ελήφθησαν από πισίνες της Ατλάντα το προηγούμενο καλοκαίρι περιείχαν E. coli, βακτήριο που βρίσκεται στα ανθρώπινα περιττώματα.

Σύμφωνα με την έκθεση του U.S. Centers for Disease Control and Prevention, η έκθεση αποτελεί σημάδι ότι οι κολυμβητές συχνά μολύνουν το νερό της πισίνας όταν έχουν ‘ατύχημα’ με περιττώματα στο νερό ή όταν ανθρώπινες εκκρίσεις ξεπλένονται από το σώμα επειδή δεν κάνουν μπάνιο προσεκτικά πριν μπουν στο νερό.

Η Michele Hlavsa, επικεφαλής του CDC's Healthy Swimming Program, δήλωσε ότι το κολύμπι είναι τέλειος τρόπος για σωματική δραστηριότητα που χρειάζεται για την υγεία. Ωστόσο οι χρήστες πισίνας θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να εμποδίζουν λοιμώξεις ενώ κολυμπούν.

Να θυμάστε πρόσθεσε ότι το χλώριο και άλλα απολυμαντικά δεν εξουδετερώνουν στιγμιαίως τα μικρόβια. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό για τους κολυμβητές να προστατεύονται με το να μην καταπίνουν το νερό στο οποίο κολυμπούν και να προστατεύουν άλλους κρατώντας περιττώματα και μικρόβια εκτός πισίνας, κάνοντας ντους πριν την πισίνα και αποφεύγοντας το κολύμπι όταν έχουν διάρροια.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 26 Μαΐου 2013, 07:50