Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επέρριψε στη Ρωσία ευθύνες για τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών σε ζητήματα εμπορίου, παρά τις συμμαχικές μεταξύ τους σχέσεις, σε μια περίοδο που η ρωσική οικονομία δοκιμάζεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τις δυτικές κυρώσεις λόγω της ουκρανικής βίας.

Σε κυβερνητική συνεδρίαση στο Μινσκ, ο κ. Λουκασένκο κάλεσε τους Ρώσους ιθύνοντες για τη χάραξη πολιτικής στρατηγικής και δημοσιογράφους «να αναζητήσουν την πηγή της σύγκρουσης όχι στη Λευκορωσία, αλλά κάπου εκεί στη Μόσχα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρωσία και Λευκορωσία βρίσκονται σε διαμάχη από τον Νοέμβριο για ζητήματα εμπορίου, αφότου η Ρωσία απαγόρευσε την εισαγωγή κρέατος και γάλακτος από τη Λευκορωσία, με το αιτιολογικό ότι ανακάλυψε παθογόνες ουσίες.

Το Μινσκ απάντησε στην πολιτικά φορτισμένη απαγόρευση με εντατικοποίηση των ελέγχων των ρωσικών οχημάτων στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, επικαλούμενο την ανάγκη καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν συστήσει από τη δεκαετία του 1990 ένα «κράτος – ένωση», το οποίο ωστόσο έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα, ενώ συμμετέχουν και στην τελωνειακή Ευρασιατική Ένωση, ωστόσο συχνά διαφωνούν σε ζητήματα εμπορικής και οικονομικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης