Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στη Γερμανία έχουν το δικαίωμα να μη δέχονται πελάτες για πολιτικούς λόγους, αποφάνθηκε σήμερα το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καρλσρούης, στο οποίο προσέφυγε πρώην ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος NPD, ο οποίος δεν έγινε δεκτός από ένα ξενοδοχείο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η σύζυγος του Ούντο Φόιγκτ, πρώην ηγέτη του κόμματος αυτού, είχε κάνει κράτηση σε ένα ξενοδοχείο-spa, το «Εsplanade», στο Λαντ, (περιφερειακό κρατίδιο) του Βραδεμβούργου (ανατολική Γερμανία) τον Δεκέμβριο του 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, το ξενοδοχείο αρνήθηκε να δεχθεί το ζευγάρι με το επιχείρημα ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις του Φόιγκτ έθεταν σε κίνδυνο «τις εγγυήσεις που μπορούσε να παράσχει το ξενοδοχείο στους πελάτες του για μια απολύτως ικανοποιητική διαμονή».

Στην απόφασή του το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καρλσρούης, η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας τονίζει ότι όπως ένας ιδιώτης έτσι και μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιον θα δεχθεί και ποιον όχι. «Το γεγονός ότι η απαγόρευση της πρόσβασης στο ξενοδοχείο του ενάγοντος στηρίζεται σε πολιτικές επιχειρήματα δεν συνιστά στη συγκεκριμένη περίπτωση περιορισμό του δικαιώματος αυτού», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε το δικαστήριο.

Στην περίπτωση του ηγέτη του NPD, το δικαστήριο θεωρεί, ωστόσο, ότι το ξενοδοχείο υπερέβη το δικαίωμά του αυτό καθώς αρχικά είχε αποδεχθεί την κράτηση. Το γεγονός ότι το ξενοδοχείο υπαναχώρησε στην αρχική του απόφαση, συνιστά, σύμφωνα με το δικαστήριο, μη τήρηση των εμπορικών του υποχρεώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης