Επίσημα σε προεκλογική περίοδο το Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013, 13:52
Επίσημα σε προεκλογική περίοδο το Ισραήλ
Άρχισε επίσημα σήμερα η μετάδοση των προεκλογικών σποτ των κομμάτων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Ισραήλ ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Ιανουαρίου, κατά τις οποίες ο νυν πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θεωρείται φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Από χθες το πρωί το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο μεταδίδει σποτ διαφόρων κομμάτων που μετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Η κεντρική εκλογική επιτροπή απαγόρευσε τη μετάδοση δύο σποτ. Το πρώτο πρόκειται για αυτό που γυρίστηκε για λογαριασμό του αντιπολιτευόμενου αραβικού κόμματος Μπάλαντ και έδειχνε ισραηλινούς βουλευτές να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ στα αραβικά καθώς η ειδική επιτροπή έκρινε ότι το σποτ προσβάλλει τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Το δεύτερο είναι ένα βίντεο του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Εστία» που είχε το σύνθημα στα αραβικά «όχι σε ένα νέο αραβικό κράτος, όχι σε ένα κράτος όσων εισχώρησαν στο Ισραήλ». Το κόμμα αυτό διεξάγει την εκστρατεία αμφισβητώντας την εντιμότητα απέναντι στο κράτος του Ισραήλ της αραβικής κοινότητας που αντιπροσωπεύει το 20% του πληθυσμού καταγγέλλοντας παράλληλα τον κίνδυνο από την συρροή Αφρικανών λαθρομεταναστών.

Το κοινό ψηφοδέλτιο του Λικούντ (σ.σ: του κόμματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου) και του Ισραέλ Μπεϊτένου (σ.σ: του υπερεθνικιστικού κόμματος του Αβίγκντορ Λίμπερμαν) λαμβάνει από 34 ως 36 έδρες στο 120μελές κοινοβούλιο έναντι 42 εδρών που διαθέτει στην απερχόμενη Κνεσέτ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Μεταξύ των συμμάχων του δεξιού συνασπισμού, το εθνικιστικό θρησκευτικό κόμμα «Εβραϊκή Εστία» μπορεί να λάβει 13 με 16 έδρες, το υπερορθόδοξο κόμμα «Σας» 10 με 12 έδρες και αυτό του Ενωμένου Ιουδαϊσμού της Τορά 5 με 7 έδρες.

Στην κεντρώα και αριστερή αντιπολίτευση, το Εργατικό Κόμμα δείχνει να λαμβάνει 17 με 18 έδρες, το κόμμα Γες Ατίντ του δημοσιογράφου Γιαΐρ Λαπίντ 10 με 11 έδρες και "Το Κίνημα" (ΧαΤνούχα) της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι 7 με 10 έδρες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο δεξιός συνασπισμός υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου προηγείται μακράν των κομμάτων της αντιπολίτευσης.Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013, 14:03